Luisteren of lezen

Luisteren of lezen

Er zijn mensen die een hekel hebben aan audiobooks, omdat zij zelf veel sneller lezen. Anderen hebben een hekel aan een ebook of hebben geen ereader.
Natuurlijk zijn er ook mensen die niet blij worden van een bibliotheek zoals in bijvoorbeeld Belle en het Beest en die boeken maar stofnesten vinden.

Dat laatste snap ik echt niet, maar ik ben dan ook geen fan van minimalistische inrichtingen met een zwart-wit print. Dan denk ik altijd dat die mensen niet origineel en saai zijn en met de massa meelopen.

Ebook
Ebooks ben ik niet zo’n fan van, al is het best handig dat je geen boeken mee hoeft te slepen, maar een ereader of in mijn geval een iPad. Nee, ik heb geen ereader, omdat ik een tablet heb. Daar kan ik prima op lezen. Ik lees weleens ebooks, hoor, maar kopen doe ik ze zelden, omdat ik het onzin vind om te betalen voor een bestandje. Het scheelt ook dat de prijs tussen een gedrukt boek en ebook niet zo heel veel verschillen. Ik betaal liever drie euro meer voor een boek dat ik na gebruik ook tegen de muur kan gooien of waar ik overheen kan fietsen met mijn blauwe fiets. Of wat dan ook.
Ik lees ze wel, dat wel.

Audiobook
Audiobooks vinden veel mensen niet fijn. In elk geval hoor ik regelmatig mensen zeggen dat het ze niets lijkt. Dat is soms ook zo, want er zijn mensen die beter niet kunnen gaan voorlezen. Vanwege hun accent of omdat ze een beetje mompelen waardoor je niet “Ze liep weg van de jongen zonder achterom te kijken” hoort, maar iets als: “Ze wief wef fonder…achterheen…fe…….kijken”. In elk geval iets onverstaanbaars.
Ik heb de series The Mortal Instruments en The Infernal Devices allebei als audiobook geluisterd nadat ik de boeken gelezen had en van al die voorlezers, stak er eentje met kop en schouders bovenuit: De acteur Daniel Sharman (o.a. bekend van Teen Wolf). Wow, hij kan echt heel, heel, heel erg goed voorlezen! Ik ben spontaan een beetje verliefd geworden op hem. Of in elk geval: Op zijn stem. (Gelukkig mag het, hij is uit hetzelfde geboortejaar als ik). Hij leest trouwens Clockwork Princess voor, het laatste deel van The Infernal Devices. Hij heeft me aan het huilen gekregen. Oke, goed, dat is boek is ook wel erg zielig natuurlijk.

Of toch maar een fysiek boek?
Ik houd het meeste van een echt boek, een stofnest. Ik wil aan een boek kunnen ruiken, ermee kunnen gooien naar een inbreker om mijn Apples te verdedigen. Dat kan niet met een ebook (misschien kun je iemand verwonden als je heel, heel, heel hard slaat) en dat kan ook niet met een audiobook.
Maar eigenlijk vind ik alle drie wel fijn, mits de voorlezer goed leest en het fysieke boek dik genoeg is om mee te slaan ;-).

Heb jij een voorkeur voor een boek?

2 gedachten over “Luisteren of lezen

  1. Ik hou het meest van echte boeken, gewoon omdat het er mooi uit ziet. Maar een e-book is wel heel fijn en makkelijk: niet zo zwaar om mee te nemen, past beter in mijn tas, en ook makkelijk dat er in mijn e-reader een klein lampje zit voor in bed. Ik vind het ook stom dat de prijs maar weinig verschilt met de gedrukte versie, maar dan maar niet legaal een boek lezen :$ Ik vind wil een e-reader veel fijner dan op een tablet, omdat er geen licht van achter schijnt bij een e-reader.

  2. Je hebt me wel aan het lachen gekregen net. Ik heb een nogal beeldende fantasie en zag je al helemaal met je blauwe fiets over een boek rijden ;-).

    Zelf lees ik vooral op mijn e-reader. Dat bevalt me prima. Maar af en toe een papieren boek blijft heerlijk :-).

    Met audioboeken heb ik zelf helemaal geen ervaring. Toch hoor ik er regelmatig iemand over. En aangezien ik Clockwork Princess ook nog moet lezen, maar die steeds blijft liggen, denk ik dat ik het misschien een keertje wil gaan proberen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: