Storm Schrijfwedstrijd: Update #1

Storm Schrijfwedstrijd: Update #1

Hier schreef ik al eerder over de schrijfwedstrijd van Storm publishers. op 26 januari om precies te zijn. Inmiddels zijn we bijna twee maanden verder, maar hoe staat het er bij mij eigenlijk mee?

‘Schrappen is schrijven’
Ik kan zeggen dat het schrijven redelijk gaat op dit moment. Of moet ik zeggen: het schrappen? Ik heb de uitdrukking ‘schrappen is schrijven’ ter harte genomen en besloten om zo’n 24.000 woorden te gaan schrappen. Om mijn darlings te killen. Maar ik ben er inmiddels redelijk van overtuigd dat ik binnen die 90.000 woorden een goed verhaal neer kan zetten en dat ik een goed geraamte heb gebouwd met versie 1 waar ik nu wel verder mee kan.

Van ‘Ik kan dit niet’ tot ‘ik ben f*cking GE-NI-AAL!’

Die gedachte wisselt wel een beetje. Het ene moment denk ik: ‘Nee, dit gaat me nooit lukken. Ik heb 200.000 woorden nodig.’ Het volgende moment denk ik: ‘Yes, dit gaat me zeker wel lukken! Reken daar maar op. Dit is geweldig, goed, geniaal. Dit gaat iedereen leuk vinden en ik schrijf de nieuwe bestseller.’ (Natuurlijk weet ik heus wel dat een bestseller schrijven heel klein is. Maar misschien dacht J.K. Rowling dat ook wel en kijk waar die nu is).

Op dit moment gaat het schrappen best lekker en ik heb het idee dat ik er eindelijk begin in te komen. Ik ga als de brandweer… of als de sportauto met de naam Lola Lola die van mijn personage Jamie is. Hopelijk blijft deze trend zich voortzetten en ben ik ruim op tijd klaar met het verhaal, zodat er ook nog ruimte is om er andere mensen naar te laten kijken. Maar ik kwam er heel traag in en zeker toen ik besloot had om scenes eruit te halen, omdat ze niets aan het verhaal toevoegden. Zonde, want ik had ze dus al wel herschreven. Niet dat ik dat weggooi, want misschien heb ik er later nog wat aan. De eerste versie blijft dus ook mooi in Scrivener staan.

Zeurpruimpje versus likeable persoon
Maar het is niet alleen schrappen, want ik gooi ook stukken in het verhaal om. Sommige dingen gebeuren later, andere dingen gebeuren veel eerder of gewoon helemaal niet. Er zitten nieuwe stukken in en ik probeer om de hoofdpersoon meer likeable te maken, want ik vind haar nu af en toe een beetje een zeurpruimpje.

Stiekem ben ik mijn verhaal soms weleens zat en wil ik het in de hoek smijten om aan verhaal twee te beginnen, maar aan de andere kant is dat zonde. Ik vind dit verhaal ergens ook leuk en ik houd van de personage, dus het zou jammer zijn als ik er nooit meer naar omkijk.

Proeflezers, ruziemaken en platte personages
Gelukkig heb ik twee goede proeflezers (Mariëlle en Nienke) die zelf ook schrijven en dus weten waar ze op moeten letten, weten in welke valkuilen je niet moet gaan dansen. Als het verhaal af is, wil ik nog wel op zoek naar een derde iemand, iemand die het verhaal nog niet gelezen heeft en dus een frisse blik heeft op het geheel. Maar dat is nu nog niet aan de orde, want daar ben ik nog lang niet. Eerst moet ik verder, ruziemaken met mijn personages.

Want die personages van mij, die zijn me een partijtje lastig. Ik heb er eentje die constant zichzelf in de spotlights wil hebben en overal heeft hij een antwoord op. Hij wil de hoofdrolspeler zijn in het verhaal, maar dat wil ik niet laten gebeuren. Aan de andere kant is hij ook het personage dat naar mijn idee het minst plat is. Misschien scheelt het dat ik een tijdje een dagboek vanuit hem bijgehouden heb (een aanrader om je personages te leren kennen!). Ik heb het idee dat ik hem goed ken en hij is niet eens de hoofdpersoon.

Ik heb vorige week de profielen van de vier belangrijkste personages eindelijk eens uitgebreid en ze hebben nu ieder zo’n 2000 woorden aan achtergrondverhalen, gewoonten en andere dingen die personages levendig maken. Op 2 mei ga ik trouwens een workshop volgen bij Storm voor levensechte personages. Ik ben heel benieuwd naar die workshop en ik hoop dat ik daar nog meer dingen op kan steken, zodat Isa, Alex en Jamie niet langer plat zijn, maar de lezer echt kunnen laten lachen, huilen en haten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: