Selfcare: ieder mens heeft het nodig

Selfcare: ieder mens heeft het nodig

Meestal blog ik hier over boeken, boeken en schrijven. Maar heel soms wil ik ook weleens over andere dingen schrijven die ik normaal op mijn andere blog zet. Selfcare is er zo eentje. Misschien omdat het ook wel raakvlakken heeft met boeken.

Selfcare is de laatste tijd behoorlijk hip in blogland en ver daarbuiten. Goed voor jezelf zorgen is een boodschap die je meer en meer hoort. Zeker omdat voor veel mensen het leven nogal druk is en ze op tijd hun rust moeten pakken. 

Het is trouwens ook zo’n niet echt te vertalen woord naar het Nederlands, want zelfzorg dekt voor mij echt totaal de lading niet. Tegen dit probleem loop ik ook vaak in mijn boeken aan, haha. De Engelsen hebben prachtige woorden voor bepaalde fenomenen en dan heb je Nederlands. Ugh. Ik ben absoluut niet voor het verengelsen van de taal en vind dat vaak ook wat storend (ook al doe ik het zelf ook), maar selfcare is niet anders te vertalen.

Wat selfcare kan zijn

Selfcare is je lichaam laten praten en daarnaar handelen. Net zoals wanneer je bijvoorbeeld een emmer pakt als je teveel gedronken hebt en bang bent om je maaginhoud over de vloer – of over je beste vriend – te gooien. Maar ook daarbuiten is het belangrijk om te luisteren naar wat je wil. 

Meer dan eens ben ik bijna huilend een H&M op zaterdagmiddag uitgevlucht, omdat het te druk was.

Selfcare is ook lief zijn voor jezelf en niet alleen denken dat je die muur niet perfect geverfd hebt. Je moet juist denken: die muur heb ik toch maar mooi geverfd, ondanks mijn allergie voor witte verf (of vul hier een andere reden is). Het is niet naar die verjaardag gaan, omdat je al zo’n intens drukke week had, maar in bed kruipen met de nieuwste van Stephen King.

Prikkels – maar niet in je cola

Ik ben zo’n type die snel last heeft van prikkels. Hoera voor autisme. Meer dan eens ben ik bijna huilend een H&M op zaterdagmiddag uitgevlucht, omdat het te druk was. Tijdens festivals moet ik zorgen dat ik genoeg slaap en niet alles mee willen doen, omdat ik anders last van FOMO (nog zo’n Engelse term die niet te vertalen is) heb. Ik moet mezelf soms terugtrekken, omdat ik het anders niet trek. En dat doe ik al jaren, ook toen ik nog geen idee had van wat selfcare in godsnaam was – en lang voor het hip werd. 

Ik doe eigenlijk elke dag wel aan selfcare. niet altijd evenveel, maar ik luister elke dag bewust naar mijn lichaam – en geest, want die hoort er ook bij – en wat het nodig heeft. Soms maak ik een prachtige to do lijst met 101 dingen, maar kan ik alleen maar de hele dag naar Netflix kijken. En dan kies ik ervoor om de hele lijst door te schuiven of om alleen de belangrijkste dingen te doen. De was kan morgen ook nog wel, maar de kattenbak, die moet vandaag. 

‘s Ochtends vind ik het heerlijk om nog even in bed te liggen en een beetje een spelletje op mijn telefoon te spelen, terwijl ik een luisterboek luister. Dat is voor mij een van die selfcare-dingen. Of lezen voor ik ga slapen. 

Wat jij kunt doen

Ik heb makkelijk praten, want over het algemeen heb ik een rustig leven (wel bewust), geen fulltime baan op het moment en geen kinderen. Maar zelfs als je dat allemaal hebt, ben ik ervan overtuigd dat je elke dag selfcare toe kunt passen.

Misschien geen uren en uren, maar dat hoeft ook niet. Je kunt elke ochtend bij jezelf nagaan hoe je je voelt. Of een halfuurtje eerder opstaan om bijvoorbeeld dat boek te lezen. Ben je geen ochtendmens, dan kun je het ook doen op een ander tijdstip. 

Selfcare is voor iedereen

Of lees het boek in de trein op weg naar je werk. Pak vijftien minuten voor jezelf in de badkamer. Vraag jezelf een paar keer per dag hoe het met je gaat. Voel je je lekker? Of niet? Zet op papier waarom niet (of waarom wel) en of het op te lossen is door jezelf of door externe factoren. 

Selfcare is voor iedereen, net als de hoeveelheid. Ik heb veel selfcare nodig, maar dat weet ik en dat is goed, want dat past bij mij. Het is wie ik ben. En natuurlijk is er de ene dag meer dan de andere dag, maar dat is omdat het leven flexibel is en je soms mee moet buigen. En ja, ook weleens ten koste van jezelf. 

Doe jij veel aan selfcare?

Eén gedachte over “ Selfcare: ieder mens heeft het nodig

  1. Mooi artikel! Ik blog zelf ook veel over selfcare, omdat ik het ook zo’n belangrijk onderwerp vind. Ik besefte me lang niet hoe belangrijk het eigenlijk was, en zorgde eigenlijk totaal niet goed voor mezelf. Omdat ik het altijd veel te druk had met van alles en nog wat.
    Maar tegenwoordig probeer ik echt bewust lief voor mezelf te zijn.
    Ilona Wielinga onlangs geplaatst…5 tips voor als je niet weet wat je aan moetMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
%d bloggers liken dit: