Waarom schrijf ik eigenlijk? Overpeinzingen

Waarom schrijf ik eigenlijk? Overpeinzingen

Soms denk ik weleens: waarom schrijf ik eigenlijk? Waarom schrijf ik over jongeren die een gave hebben? Over een klootzak die zijn leven verknoeit, terwijl hij het niet wil, en dan in de war raakt door een meisje.
Er zijn al zoveel boeken, verhalen op de wereld. Dan denk ik: Wat heb ik er nog aan toe te voegen?
Want eerlijk is eerlijk: er zijn weinig echt originele verhalen, omdat alles al gedaan is. Alles is ‘Voor de fans van Harry Potter’, ‘Als je The Hunger Games goed vond, vind je dit misschien ook wel tof’, ‘Voor alle fans van Bella en Edwards liefdesverhaal.’ Of in elk geval: ik zie het vaak staan.

En dat is heus niet erg (mijn verhalen zijn ook lekker cliché vaak), maar ik denk weleens: waarom wil ik eigenlijk mijn verhalen vertellen aan de wereld? Is het een innerlijke drang die ik niet kan bedwingen? Is het, omdat dat dat het enige is dat ik wel oké kan? Is het, omdat Voldemort anders ‘s nachts door de schoorsteen naar binnenwaait?
Natuurlijk vind ik het leuk, anders deed ik het niet. Meestal dan, want er zijn ook momenten dat ik bijna stampvoetend achter mijn pc zit, grommend naar mijn personages dat ze linksaf moeten, maar rechtdoor gaan. Op die momenten denk ik echt: waarom doe ik dit? Waarom wil ik dit?

Ik schrijf in elk geval niet om uitgegeven te worden, om grof geld te verdienen en ik denk dat je met die instelling ook nooit moet beginnen. Want ben je dan wel een echte schrijver? Tsja, en wanneer ben je een echte schrijver? Met tien bestsellers op je naam? Nee, ik denk dat je jezelf een echte schrijver kunt noemen als het verhaal in je eruit wil, ongeacht wat er mee gebeurt als je het opgeschreven hebt.

Ik denk dat ik vooral voor mezelf schrijf, dat ik schrijf wat ik wil lezen en dan op Wattpad zet in de hoop dat andere mensen het ook willen lezen. Maar ook dan vraag ik me weleens af hoeveel zin het heeft. Want ook hier staan zoveel verhalen. En natuurlijk vind ik het schrijven ook wel leuk, anders was ik er allang mee gestopt, haha.

Tot zover een slaperige overpeinzing.

3 gedachten over “Waarom schrijf ik eigenlijk? Overpeinzingen

  1. Ik herken je gevoel. Ik schrijf ook absoluut niet omdat ik er geld mee wil verdienen (ik betwijfel ook of mijn verhalen daar goed genoeg voor zijn), maar ik vind het gewoon geweldig om mijn creativiteit op papier te kunnen zetten, helemaal hoe ik het zelf wil. Dat vind ik zo fijn aan schrijven.

  2. Dit. Dit is het hele antwoord op je vraag: “Tsja, en wanneer ben je een echte schrijver? Met tien bestsellers op je naam? Nee, ik denk dat je jezelf een echte schrijver kunt noemen als het verhaal in je eruit wil, ongeacht wat er mee gebeurt als je het opgeschreven hebt.” =)

  3. Ik vraag me ook weleens af wat de reden is dat ik schrijf. Stiekem doe ik het namelijk wel met de gedachte in de hoop dat het ooit in de winkels ligt. Maar de voornaamste reden is dat het gewoon heerlijk is om met woorden en zinnen te spelen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: