Wat voor mij werkt om productief te zijn

Wat voor mij werkt om productief te zijn

Ik vind het heerlijk om productief te zijn. Heerlijk om aan het eind van de dag terug te blikken op een dag waarop ik heel veel gedaan en niet uren heb gesurfd. En ik zeg niet dat ik dat nooit doe, want het gebeurt helaas veel te vaak dat ik om 5 uur op de klok kijk en besef dat ik niets gedaan heb. Voor mij is het belangrijk om te weten waar de valkuilen zitten.

Ken je valkuilen

Om productief te zijn, is het van belang om te weten op welk moment je uit de bocht kunt vliegen en het onmogelijk is om je productiviteitstrein weer op de rails te krijgen. Dat is essentieel wat mij betreft.

Zelf weet ik dat als een dag een minder vast stramien heeft het gauw misloopt. Zoals op zondag en maandag – mijn weekend. Het zijn mijn minst productieve dagen.

Natuurlijk is het weekend, dus dat mag wel een beetje. Maar dit zijn ook de dagen waarop ik vaak zelfs niet aan mijn hobby’s toe kom, omdat ik maar vast blijf plakken aan het internet. Heel fijn dat ik aan het eind van de dag weet hoe perensap gemaakt wordt, maar voel ik me er beter door? Absoluut niet. Op die dagen moet ik een lijstje met dingen die moeten, bijhouden. 

Het is van belang om te weten op welk moment je uit de bocht kunt vliegen

Daarnaast gaat het mis als mijn hoofd erg vol zit. Op het moment gaat het redelijk en heb ik mijn planner en bullet journal weinig nodig, maar er zijn momenten waarop dat een soort reddingsboei is, het enige felgekleurde in een donkere zee. 

Ben ik altijd productief? O, nee, absoluut niet, haha. Vaker niet dan wel. En ik ben ook echt niet 7 dagen bezig met werken, bloggen en schrijven. Ik neem meer dan genoeg tijd voor ontspanning. Toch heb ik in de loop van de jaren een routine opgebouwd die mij altijd wel helpt. 

Het ‘Mag ik doen’ lijstje

Als eerste is voor mij het ‘to do’ lijstje heel belangrijk. Het lijstje waarop de dingen staan die moeten. En ja, soms staat daar ook iets als ‘kat insuline geven’. Ik doe dat elke dag en dat weet ik ook echt wel, maar op momenten dat mijn hoofd te vol zit moet ik alle taken opschrijven. Ook dit soort dingen en soms zelfs eten. Dan is het uit mijn hoofd en kan het daar niet rondspoken. 

Op dagen waarop ik niet op gang kan komen heb ik geen ‘to do’ lijst, maar een ‘mag ik doen’ lijstje. De belangrijkste taak staat dan bovenaan, de rest is optioneel. Vaak heb ik alsnog de hele lijst afgewerkt aan het einde van de dag. Belangrijk is om je dan af te vragen: wat is vandaag het belangrijkste dat moet? Wat gebeurt er als ik dat niet doe?

Vaak hik ik nogal op tegen beginnen, maar met een
timer aan lijkt het een stuk minder heftig

Pomodoro methode

Meerdere bloggers hebben het al eens over deze methode gehad: de pomodoro methode. Je verdeelt een taak in blokjes (1 pomodori is 1 blokje van 25 minuten) van 25 minuten. Na 25 minuten neem je een pauze van 5 minuten en na drie, vier, neem je een langere pauze. Het is voor mij dé manier om toch aan de gang te gaan.

Vaak hik ik nogal op tegen beginnen, maar met een timer aan lijkt het een stuk minder heftig. En dan blijkt het nog veel sneller geklaard te kunnen worden ook. Vaak ga ik door tot de taak af is en als ik er lekker in zit negeer ik ook die pauze. Sterker nog: dan negeer ik de timer en ga ik door.  

Als het echt niet wil, ga ik vaak voor 10 of 15 minuten. Officieel geen pomodori natuurlijk, maar ach. Het werkt en een beetje aanpassen op jou als persoon kan geen kwaad. Je mag die 25 minuten ook best loslaten als dat niet werkt, maar als 15 minuten perfect werkt, zeg ik: ga daar voor. 

Ik schrijf al jaren zo tijdens nanowrimo, al worden dit soort blokjes daar wordsprints of wordwars genoemd en strijd je tegen elkaar. Maar het werkt dus ook prima buiten het seizoen en voor andere dingen dan schrijven. Met elkaar sprinten vind ik trouwens ook een hele grote motivatie, want ik win graag en kan slecht tegen mijn verlies. 😉

Niet ideaal voor alles

Waar ik het trouwens niet voor gebruik is herschrijven. De simpele reden is dat 30 minuten (voor mij) makkelijker om te rekenen is in woorden (1000 woorden per halfuur) dan 25 minuten. Dan kies ik voor 30 minuten. 

Voor mij zijn dit de belangrijkste dingen om productief te zijn. En om mezelf voor te houden als het geen drama is als iets een dag niet lukt. Er is altijd morgen nog.

Hebben jullie nog een aanvulling? Laat het vooral weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: