Recensie Bijna Echt

Recensie Bijna Echt

Bijna echt
ISBN: 9789463491990
Auteur: Lisa van Campenhout
Uitgever: Blossom Books
Publicatiedatum: juni 2020
Genres: Young Adult
Aantal bladzijdes: 304
Goodreads

Brenda weet hoe het is om onzichtbaar te zijn, geen vrienden te hebben en niet mee te tellen, en ze is het zat. Haar plan: zichzelf opnieuw uitvinden als ze gaat studeren in Amsterdam. Maar als dat plan meteen mislukt na een rampzalige introductieavond, moet ze iets anders verzinnen.

Twee dagen later is ze Aurélie uit Parijs: een rijke erfgename met een fantastische kledingsmaak, die in een sjiek hotel woont. Ze heeft vrienden, een indrukwekkend aantal Instagramvolgers en een jaloersmakende agenda… maar ook drie gestolen creditcards, het gevoel dat ze achtervolgd wordt en een aantal dreigende privéberichten in haar Instagram-inbox.

Haar web van leugens wordt steeds verstikkender, maar ze kan nu niet meer terug, toch?

Bijna Echt was een boek waar ik nieuwsgierig naar was, maar dat ik niet per se in de kast zou hoeven (die is al overvol). Ik twijfelde of ik hem bij de bibliotheek zou lenen, maar toen attendeerde iemand me erop dat hij ook in Kobo Plus zat en ik had weer een tijdje een abonnement, dus jee! Ik las hem in een ruk uit, in een dag ook echt, haha. Ik had vakantie, maar daar is vakantie ook voor. Lekker de hele dag lezen.

Bijna echt is een boek waarin heel duidelijk naar voren komt dat voor veel mensen vooral status belangrijk is. Wie je was is niet belangrijk, maar hoeveel volgers je hebt des te meer. Je moet bevriend zijn met dé it-girl van het moment, ook al blijkt dat meisje van alles te verzinnen. Daarnaast lijkt ook echte vriendschap niet belangrijk en kun je maar beter bevriend raken met je vijanden. En niet te vergeten: hoe nep het allemaal is. Het is nepper dan de lange spinnenpoten aka wimperextensions van je buurmeisje.

Bijna echt is een boek waarin heel duidelijk naar voren komt dat voor veel mensen vooral status belangrijk is

Ik vond het een fascinerend boek. Sowieso omdat alles er nep lijkt te zijn. Maar hoe gemakkelijk Brenda Aurélie wordt en hoe weinig mensen erom lijken te geven. Ze lijkt met alles weg te kunnen komen, maar dan ook echt alles. Ik snap wel wat Lisa aan wil stippen, maar toch. Ik zit zelf niet in een nepwereld – zou ik ook niet kunnen, want ik ben veel te eerlijk -, maar hier en daar vind ik het wel erg overdreven. Op zich ook wel logisch, want anders is het niet leuk om te lezen. Maar zo nu en dan had ik wel zoiets van: dit is onrealistisch.

Het boek is een wervelwind aan emoties en er gebeurt een heleboel. Ik wilde door blijven lezen om te zien in welke nesten Brenda/Aurélie zich nu weer had gewerkt. Het is een achtbaan aan emoties en gebeurtenissen. Van mij had er best hier en daar iets meer rust ingebouwd mogen worden, want het voelde voor mij nu hier en daar iets te afgeraffeld. Er wordt te gemakkelijk over sommige zaken heen gestapt.

In het begin moest ik ook best wel wennen aan de schrijfstijl, want ik las hem niet meteen gemakkelijk weg. En nog steeds ben ik er niet helemaal over uit of ik de schrijfstijl echt lekker vind of dat het vooral door de achtbaan komt. Het is niet slecht, maar hier en daar ‘spreekt’ Brenda tegen de lezer en daar hou ik persoonlijk niet van.

Bijna echt heeft wel onverwachte gebeurtenissen, maar omdat de proloog het al een beetje verklapt weet je een beetje hoe het zal eindigen. Hoewel ik daar niet per se een voorstander van ben, vond ik het hier wel goed passen en maakte het meteen nieuwsgierig.

Bijna echt vond ik een redelijk boek, maar ik vond sommige dingen wel erg makkelijk en onlogisch gaan. Desondanks heb ik het in een dag uitgelezen, dus het was in elk geval boeiend genoeg.

Van mij krijgt Bijna echt 3 sterren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
%d bloggers liken dit: