Recensie Hallo witte mensen

Recensie Hallo witte mensen

Hallo witte mensen
ISBN: Hallo witte mensen In dit boek wil ik graag uitleggen hoe je als wit persoon je privilege kunt erkennen en hoe je door dat te begrijpen hopelijk ook racisme in de samenleving kunt inzien en aanvechten.- Anousha Nzume Of we nu willen of niet, in Nederland leven we in een witte wereld. Eeuwenlang was 'wit' bepalend voor de maatschappelijke en culturele status quo. Maar sinds de hernieuwde Zwarte Piet-discussie lijkt 'wit' onder druk te staan als nooit tevoren. Hallo witte mensen is een handleiding voor het leven in deze veranderende wereld. Vragen als: 'Waarom weer dat gezeur over Zwarte Piet?' 'Dan is blanke vla zeker ook racistisch?' 'Hoe zit het nou met het n-woord?' 'Iemand een tropische verrassing noemen is toch juist een compliment?', en: 'Waarom ga je niet terug naar je eigen land?', worden in dit boek beantwoord. Aan de hand van persoonlijke anekdotes, wetenschappelijke publicaties ('in jip-en-janneketaal') en gesprekken met ervaringsdeskundigen, helpt Anousha Nzume witte mensen om te gaan met hun witte fragiliteit tussen de steeds mondiger wordende niet-witte mensen. En niet-witte mensen hoe om te gaan met de defensieve houding van witte mensen zodra hun privilege ter discussie staat. Dit alles brengt zij met liefde, compassie en geduld
Auteur: Anousha Nzume
Publicatiedatum: 20 april 2017
Genres: Non-fictie
Aantal bladzijdes: 140
Goodreads

Hallo witte mensen

In dit boek wil ik graag uitleggen hoe je als wit persoon je privilege kunt erkennen en hoe je door dat te begrijpen hopelijk ook racisme in de samenleving kunt inzien en aanvechten.- Anousha Nzume

Of we nu willen of niet, in Nederland leven we in een witte wereld. Eeuwenlang was 'wit' bepalend voor de maatschappelijke en culturele status quo. Maar sinds de hernieuwde Zwarte Piet-discussie lijkt 'wit' onder druk te staan als nooit tevoren.

Hallo witte mensen is een handleiding voor het leven in deze veranderende wereld. Vragen als: 'Waarom weer dat gezeur over Zwarte Piet?' 'Dan is blanke vla zeker ook racistisch?' 'Hoe zit het nou met het n-woord?' 'Iemand een tropische verrassing noemen is toch juist een compliment?', en: 'Waarom ga je niet terug naar je eigen land?', worden in dit boek beantwoord.

Aan de hand van persoonlijke anekdotes, wetenschappelijke publicaties ('in jip-en-janneketaal') en gesprekken met ervaringsdeskundigen, helpt Anousha Nzume witte mensen om te gaan met hun witte fragiliteit tussen de steeds mondiger wordende niet-witte mensen. En niet-witte mensen hoe om te gaan met de defensieve houding van witte mensen zodra hun privilege ter discussie staat. Dit alles brengt zij met liefde, compassie en geduld

Ik was me nooit echt bewust van mijn white privilege, maar door gesprekken op twitter en in andere media, ben ik me meer en meer bewust van het feit dat ik wit ben en daardoor heel veel voordelen heb. Voordelen die heel veel mensen niet hebben. Voordelen die ik in moet zetten. 

En ik wil meer leren over het waarom, het hoe, achter Black Lives Matter. Wat ik moet doen om de discussie aan te kunnen gaan met de mensen die steevast All Lives Matter blijven roepen. Op social media vind ik veel dingen te overweldigend, dus besloot ik om te doen waar ik goed in ben: lezen. Hallo witte mensen van Anousha Nzume is het eerste boek, maar ik wil absoluut nog meer lezen. 

Ook, of misschien juist, fictie. The Hate You Give bijvoorbeeld. Op withuiswerk.nl staan trouwens nog meer boeken, films, maar ook documentaries over racisme.  

Zelf vind ik het een lastig onderwerp. Vooral omdat ik er veel te weinig van weet, tot mijn schaamte. Omdat ik ‘kleurenblind’ was.

In Hallo witte mensen legt Anousha Nzume heel duidelijk dingen uit. Over Blackface/Zwarte piet bijvoorbeeld. Dat is al jaren een discussiepunt dat steeds weer terugkeert, elk jaar weer. Zelf zat ik altijd in het ‘waarom moet het weg? Het is een kinderfeest’-kamp. Heel lang en nu schaam ik me daar voor. Ik had zoiets van: ‘Je hebt er toch geen last van?’

En ik besef nu dat dat ontzettend privileged is, want ja, daar hebben mensen last van. Heel veel mensen zelfs. Anousha legt bijvoorbeeld heel duidelijk uit waarom het racistisch is, maar vooral ook de onderliggende redenen. Waar het vandaan komt. 

Ik wil meer leren over het waarom, het hoe, achter Black Lives Matter

En dat doet ze met meer dingen in Hallo witte mensen. Dat vond ik ook ontzettend sterk gedaan en interessant. Ik wil ook absoluut meer gaan leven, me verdiepen in hoe ik mijn privilege in kan zetten zodat uiteindelijk iedereen telt en iedereen gelijk is. 

Het enige minpunt dat ik heb is dat ik het boek soms wat pittig vond qua woordkeuze. Ik vond de schrijfstijl niet zo prettig. Maar misschien ligt dat ook wel aan mezelf en voel ik me toch een soort van beledigd, ook al heb ik niets om beledigd om om te zijn, want Anousha heeft gewoon gelijk. Dit is mijn eerste boek over dit onderwerp, dus daar kan ik nog niet goed over oordelen. Mocht ik het mis hebben, dan zal ik dat toegeven. 

Daarnaast was het zo nu en dan ook vervelend te lezen door dingen als ‘lieve lezer’. Dat voelt voor mij vaak als betutteling. Ik hou daar niet zo van in non-fictie.

Wel heeft Hallo witte mensen ervoor gezorgd dat ik er over nadenk, dat ik nog heel veel te leren heb en meer moet doen. Wat exact weet ik niet, maar voor nu lees ik meer over dit onderwerp. Het is te belangrijk om niet te doen. 

Dit is mijn eerste boek over racisme, maar ik wist er al wel dingen van. Desondanks zitten er toch best wat eye-openers in. Wil je die ook? Dan raad ik Hallo witte mensen toch wel aan.

Van mij krijgt Hallo witte mensen 3.5 ster. 

 

Eén gedachte over “ Recensie Hallo witte mensen

  1. Ik raad je Stamped van Jason Reynolds aan, is de YA versie van het behoorlijk pittige Stamped from the beginning van Ibram X Kendi. Dat is een wetenschapper, dus dat is heftig in het Engels. Qua fictie is Stukjes van mezelf van Renée Watson ook een aanrader. Dit boek gaat eens NIET over politiegeweld (wat de meeste vertaalde boeken wel doen), maar over racisme in het normale leven van tieners. Over beide boeken schreef ik een blogpost.
    Laurie onlangs geplaatst…Recensie: Renée Watson – Stukjes Van MezelfMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
%d bloggers liken dit: