Camp NaNoWriMo april update 1

Camp NaNoWriMo april update 1

Ik schreef al eerder een artikel over Camp NaNoWriMo en ik schreef daarin ook dat ik het volgende ging doen: Twee verhalen schrijven en eentje herschrijven. Alleen als ik plan, gaat het eigenlijk standaard mis. Dan komt er bijvoorbeeld een nieuw plot voorbij. Dat was nu ook het geval. Al een tijdje was er een verhaal aan het zeuren, eentje waar ik eigenlijk niet zoveel van wist, behalve dan de naam van één van mijn personages. En toen was daar plotseling de naam van een tweede personage en zat ik opgescheept met maar liefst vier verhalen.

Kortom: ik wil jullie updaten over de afgelopen dagen van Camp NaNoWriMo

Hé, waar is dat writersblock nou?
Ik ben iemand die altijd veel schrijft. Ik vind 50.000 woorden moeilijker dan 100.000. Toch had ik dit keer een heel laag doel gesteld: 10.000 woorden. Niet dat dit laag is, maar voor mij is dit wel erg weinig. De reden hiervan, was omdat ik de afgelopen maanden nogal een writersblock had en dus ook gewoon niet echt kon schrijven. Ik was daar stiekem ook deze maand een beetje bang voor en dus besloot ik op safe te spelen.

Nou, dat writersblock lijkt dus als sneeuw voor de zon verdwenen te zijn, want in een dag of zes had ik dus mooi mijn doel al. En dat met twee van de vier verhalen. Eén verhaal heeft er deze maand nog geen letter bij gekregen en ik heb maar een heel klein beetje herschreven. Maar goed, het is beter dan niets. En ik hoop dat dat stomme block ook maar gewoon wegblijft nu.

Met de hand schrijven: het klinkt zwaarder dan het is
Met de twee personages begon ik en langzaam maar zeker ontwikkelen ze zich steeds meer. Maar nog niet zo heel hard en ik merk dat ik er duidelijk nog in moet komen. Al kan het ook komen, omdat ik met de hand schrijf. Jep, ik besloot om met de hand te schrijven. Ik kocht namelijk de afgelopen paar weken maar liefst acht (!) Moleskine-boekjes met flinke korting en mijn vingers tintelden om erin te beginnen. En aangezien Camp eraan zat te komen, besloot ik om dan maar met de hand te gaan schrijven.

Als ik zeg dat ik deze Camp NaNoWriMo met de hand schrijf, krijg ik reacties als: ‘Wow, dat is moedig!’ en ‘Dat je dat durft. Wat zal dat zorgen voor kramp.’ Om je de waarheid te zeggen: dat valt eigenlijk reuze mee. Jaren geleden schreef ik al eens een Camp met de hand (50.000 woorden) en later ook nog eens in november (100.000 woorden uiteindelijk). Het overtypen vond ik vooral irritant. Af en toe moet ik dat gewoon doen, omdat het een hele andere soort van schrijven is dan typen.

Hoe schrijf je dan met de hand?
Ik ben vast een van de weinige mensen, maar ik schrijf sowieso nog regelmatig met de hand. Ik kom vaak ook beter in een flow als ik met de hand schrijf, alleen dat overtypen … zucht. Als ik met de hand schrijf, wissel ik heel vaak van pen. Ik schrijf met grijze potlood, fineliners van Staedler en Stabilo, met één van mijn Waterman-vulpennen, met HEMA-pennen. Kortom: met alles dat schrijft. Ik heb geen idee of dit voorkomt dat ik kramp krijg of omdat ik het vaak doe. Maar ik vind met de hand schrijven een fijne uitdaging. Ik vind het wel fijner om het tijdens Camp NaNoWriMo te doen dan in november. Dan voelt het echter ofzo.

Het ging deze week goed, maar ik ben benieuwd of het aankomende week ook goed blijft gaan. Sowieso heb ik op twee dagen wat te doen en dan zal ik ook niet schrijven, denk ik zo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge