Een naam bedenken voor je superawesome geweldige personage

Een naam bedenken voor je superawesome geweldige personage

‘What’s in a name? That which we call a rose. By any other name would smell as sweet,’ waren de woorden van Juliet Capulet in Shakespeare’s Romeo en Juliet. Wij kennen Juliet trouwens als Julia.

En inderdaad wijze woorden als het gaat over namen, want: ‘What’s in a name?’ Een naam kan heel veel zeggen over iemand.

Een naam kiezen vind ik zelf een van de moeilijkste dingen als het gaat om het bedenken van een personage. Sommigen weten meteen hoe ze heten, dat ze geen eenvoudige Greet, maar een extravagante Lavender Swan Blue zijn. Het merendeel van de karakters die ik bedenk, komen met een naam. Een naam die uiteindelijk ook meestal nog goed blijkt te passen ook.

Alexander
Zo heb ik een verhaal van mij een Alexander. Hij wordt in het hele verhaal Alex genoemd, maar dit is zijn volledige naam. Hij kwam met die naam mijn hoofd inlopen en bromde tegen me dat hij een Alex is en dat hij geen andere naam wilde. Hij is een karakter dat nogal beschermend is tegenover de hoofdpersoon en tegenover andere mensen die hem dierbaar zijn.

Het meest grappige is dat de naam dit betekent:

Beschermer van de mensheid

En dat is precies wat past bij dit personage, want hij is een beschermer. Niet per se van alle mensen, maar zeker voor zijn vrienden. Van tevoren heb ik trouwens niet opgezocht wat de naam betekende.

Spoilers in namen
Ik weet dat er schrijvers zijn die spoilers in namen stoppen. Spoilers in namen? hoor ik je denken. Jazeker. Soms kun je aan de hand van de naam van een karakter bepalen of hij het zal overleven bijvoorbeeld. Of in elk geval: waarschijnlijk.

Ik weet dat Leigh Bardugo het gedaan heeft in haar Grisha-trilogie en dat vond ik dus heel tof, want zelf zou ik daar nooit opgekomen zijn om dat te doen.

Waarschijnlijk omdat ik de namen niet actief bedenk en nooit eerst opzoek wat ze eigenlijk betekenen. Maar ik ben dan ook een spontane schrijver en pas later ga ik dit soort dingen opzoeken. En dan blijkt het verrassend vaak te kloppen.

Geen makkelijke opgave
Voor mij is de naam kiezen best een serieuze zaak. Minstens zo serieus als eentje kiezen voor een kind. Het enige verschil is dat je bij een kind er nog over na moet denken of je wilt dat hij of zij gepest wordt om zijn naam. Als jij Egg bijvoorbeeld een geweldige naam vindt, is de kans groot dat mensen er grapjes over gaan maken. En dat wil je niet. Ik niet in elk geval.

Maar verder is het behoorlijk lastig. Vooral omdat de meesten niet meer van naam willen wisselen. Of eigenlijk: dan is je hoofd er zo aan gewend dat de hoofdpersoon in je verhaal Zoë heet dat je haar nooit meer Diana kunt gaan noemen. Of niet makkelijk. Ik heb het weleens gedaan, maar dan veranderde ook het beeld van dat personage in mijn hoofd. Want een Zoë is een ander soort karakter dan een Diana.

Inspiratie voor namen
Waar ik mijn ideeën voor namen vandaan haal? Sowieso uit het dagelijks leven. Soms zie ik bijvoorbeeld een mooie naam in de krant of voorbij komen op tv. Dan sla ik deze op in een namenlijst. Maar ook tijdens mijn werk kom ik soms supergave namen tegen. Ook achternamen haal ik nog weleens uit de krant, maar die vind ik bijvoorbeeld ook online zoals op Twitter.

Namen van mensen die ik ken, gebruik ik nooit hoe mooi ik de naam ook vind. Omdat ik automatisch die naam aan die persoon gekoppeld heb en dan gaat dat karakter in mijn hoofd eruit zien als de persoon die ik ken.

Er zijn ook wat sites die ik fijn vind om te gebruiken. Zelf gebruik ik altijd Behindthename. Niet alleen voor Engelse namen, maar ook voor bijvoorbeeld Nederlandse. De site is heel erg uitgebreid met namen in allerlei talen. Daarnaast heb je bijvoorbeeld nog Babybytes en Kindernamen.

Hopelijk heb je iets aan dit artikel als je een naam zoekt. En onthoud: als je het lastig vindt, je bent niet de enige die ermee strugglet om een personage de juiste naam te geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: