Hoe begin je met een verhaal?

Hoe begin je met een verhaal?

Een verhaal schrijven: voor de een is het net zo gemakkelijk als een water pakken, voor de andere is het vrijwel onmogelijk. Ik kan nu gaan roepen dat iedereen kan schrijven, maar ik denk niet dat iedereen het kan. Maar dat wil niet zeggen dat je het meteen maar niet moet gaan doen, want oefening baart kunst. En als je nooit begint, weet je in elk geval zeker dat je nooit weet of je het leuk vindt.

Beginnen
Voor je aan een verhaal begint, moet je een idee hebben. Je kunt tenslotte ook geen huis bouwen zonder fundering, hoe mooi het er ook uitziet in je hoofd. Het is belangrijk dat je een idee hebt wat je aan de buitenwereld wilt vertellen of wat je op papier wil krijgen. Wat is je doel ermee?

Voor je begint, is het belangrijk om te weten wat voor schrijver je bent. Ben je een schrijver die vantevoren alles bedenkt, die elk klein detail op papier heeft staan? Of ben je een schrijver die gewoon begint? Zelf val ik onder de laatste groep, al begin ik niet met niets. Er is altijd een (klein) idee wat in mijn hoofd zit en wat eruit wil. Ik kan door alles inspiratie krijgen. Een fietsend kind, een lachend meisje, een blaffende hond, een druppel inkt. Alles.
Wat voor schrijver ben jij? Plan jij alles of begin je gewoon?

Bedenk personages en een plot
Een verhaal is niets zonder personages en personages zijn niets zonder plot. Niemand wil lezen over Gekke Geert die de hele dag op de wc zit of over buurvrouw Corry die de ramen wast. Waarom zit Geert op de wc? En wat ziet Corry in de buurt, terwijl ze de ramen wast? Bedenk de personages en bedenk wat ze willen, wat hun drijfveer is. Waarom draait het verhaal om hen en waarom niet om iemand anders?

En wat is het verhaal eigenlijk? Wat wil je met het verhaal vertellen? Wat is het plot van het verhaal? Misschien ziet buurvrouw Corry wel hoe er een moord gebeurt en moet ze rennen voor haar leven. Of misschien spoelt Geert zichzelf wel door de wc.

Chronologisch schrijven hoeft niet
Als je schrijft, heb je soms dat je met het verhaal vastzit, omdat je meer zin hebt in een scene die voorlopig nog niet aan de beurt is. Of dat je geen begin goed kunt krijgen, omdat je per se die supergeweldige scene wilt schrijven en alleen die. Je wilt het zo graag schrijven dat je nergens anders meer aan kunt denken.
Wie zegt dat je moet wachten tot je verhaal bij dat moment is? Waarom zou je er niet eerder aan kunnen beginnen?

Er zijn genoeg schrijvers die niet bij het begin beginnen en niet eindigen bij het eind. Sommigen beginnen ergens halverwege en bouwen op die manier het verhaal uit naar het begin en naar het einde. Anderen schrijven losse stukken die ze uiteindelijk aan elkaar verbinden.

Er zijn ook mensen die met het einde beginnen en op die manier de rest gaan vertellen. Bij sommigen zal het einde van het verhaal het einde blijven, bij anderen wordt dat het begin om zo de lezer nieuwsgierig te maken. Zelf weet ik bijna nooit het einde, pas als ik er echt ben.

Zelf schrijf ik voor een groot deel wel op de juiste volgorde, maar soms krijg ik een idee voor een scene die veel later is – of er misschien uiteindelijk niet eens in zit. Die schrijf ik ook eigenlijk altijd eerst op.

Begin klein
Vind je het lastig om meteen met een heel verhaal te beginnen? Kies dan voor verhaalprompts. Ik doe dat zelf altijd op zondag. Dan schrijf ik een kort verhaaltje aan de hand van een idee. Bij mij begint dat altijd als een spontaan idee. Dan ga ik schrijven en dan rolt er altijd vanzelf wat uit.
Bedenk een naam, waar je personage zich bevindt en begin.

150.000 woorden of toch minder

Je eerste schrijfsel hoeft geen 150.000 woorden te bevatten. Mijn allereerste verhaal dat ik afmaakte, was hooguit 40.000 woorden en daar deed ik ruim een jaar over. Als je per se wilt dat je eerste verhaal 150.000 woorden bevat, krijg je misschien last van een writersblock. Wat als je in je tijdlijn eerder bij het einde komt dan je dacht? Ga je dan scenes erbij zetten die je uiteindelijk toch schrapt?

Zelf weet ik nooit exact hoeveel woorden ik over houd aan het einde van het verhaal. Ik laat me meevoeren door de personages en door het verhaal. Niet heel ideaal, want het zorgt voor veel plotholes die er in de volgende versie uit moeten.

Begin met de eerste versie
Durf je niet te beginnen, omdat je bang bent dat het nooit zo perfect zal worden als jij in je hoofd hebt? Laat het los en bedenk jezelf: Dit is een eerste versie, een first draft, en er mogen fouten in zitten. Er mogen nog honderden fouten in zitten, zo lang je ze er maar uithaalt als je meer met het verhaal wilt. Als je het op je computer wilt laten staan als je het geschreven hebt, dan hoef je natuurlijk niet per se de fouten eruit te halen.

Mijn eerste versie is nooit goed. Nooit. Dan zijn er nog zoveel dingen die verbetert kunnen worden. Perfectie is niet handig, pas wanneer je het verhaal op wilt sturen. Dan is het belangrijk. Maar in het begin is er alleen een eerste versie.

Een eerste versie is waar alles mee begint, maar je moet er wel mee beginnen. Want als je niet begint, zal er geen eerste versie zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: