Tips om een verhaal te schrijven

Tips om een verhaal te schrijven

Een verhaal schrijven is niet zo gemakkelijk, want je zet niet 1,2,3 een verhaal op papier en zeker geen verhaal waar je ooit iets mee wilt.Sommige mensen werken met een planning en weten precies wat er wanneer gaat gebeuren. Ik zou willen dat ik dat kon, maar ik kan het niet helaas. Hier mijn tips, want ook al kan ik dat niet: Ik schrijf al wel intensief sinds mijn veertiende, al veertien jaar dus.

Tips

1. Lees
Het klinkt raar, maar om een verhaal te schrijven, moet je weten hoe een verhaal in elkaar zit. Of je nu een prentenboek schrijft (al teken je die meer) of een thriller, verhalen volgen een bepaald stramien. Natuurlijk is het handig om de boeken te lezen die jij schrijft. Als je een thriller schrijft, is een thriller lezen handig. Ik kan me zo voorstellen dat je bang bent dat het teveel gaat lijken. Lees in dat geval wat anders, want ook van boeken in een ander genre leer je wat je wel en niet moet doen.

2. Schrijf
Meters maken is ook ontzettend belangrijk. Schrijf zoveel als je kunt en probeer elke dag aan je verhaal bezig te zijn. NaNoWriMo is hier ideaal voor.

3. Wedstrijden
Wil je oefenen in schrijven? Wil je weten of je hersenspinsels potentie hebben om ooit het daglicht te zien? Doe mee aan schrijfwedstrijden.
Of National Novel Writing Month. Daar schrijf je aan je eigen verhalen, samen met meerdere mensen die hetzelfde doen.

4. Schrijfbijeenkomsten
Voor de een werkt het, voor de ander niet: Schrijven in een groep. Even van je zolderkamer af. Kom uit die vensterbank, verbrand je bureaustoel.
Ga bijvoorbeeld eens naar een bijeenkomst van Shut up & Write.

5. Herlees en herschrijf
Herlezen is belangrijk. Heel belangrijk. Als je verhaal een paar maanden op een donkere plank stof heeft liggen happen, dan zie je vaak een stuk sneller de fouten. Wees niet bang om die geweldige zinnen te schrappen. Sla ze op en misschien kun je ze later nog eens recyclen in je verhaal.
Van herschrijven wordt het verhaal (bijna) altijd beter, dus wees niet bang.

Om te herschrijven, print ik mijn schrijfsels uit. Bij mijn grote verhaal doe ik het meestal per hoofdstuk. Ook doe ik het als ik vast zit halverwege een hoofdstuk.

En: Beloon jezelf. Met thee en chocolade bijvoorbeeld ūüėČ

6. Proeflezers
Heb je je doelgroep voor ogen? Weet je wie je lezers moeten worden? Zoek mensen in die doelgroep.
Persoonlijk probeer ik om verschillende mensen te zoeken in meerdere doelgroepen om te weten of het bij meerdere mensen aanslaat. Ik heb nog nooit met proeflezers gewerkt eigenlijk. 1 keer voor een schrijfwedstrijd, maar dat is de enige keer geweest dat mensen een heel verhaal van me lazen. Meestal lezen ze korte stukjes.

Op de site van Blossombooks, onderdeel van uitgeverij Kluitman, staat hoe je een manuscript bij deze uitgeverij in moet leveren. Het artikel is hierte vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge