Kill your darlings

Kill your darlings

“Kill your darlings!” is een bekende uitspraak bij mensen die ‘iets’ met letters doen. Auteurs, maar ook bloggers, journalisten en zelfs programmamakers (al doen die het met beelden). De stukjes die jij het beste vindt, slaan niet aan bij het publiek bijvoorbeeld. En soms moet je je lievelingen daadwerkelijk vermoorden. Er zijn schrijvers die hun hoofdpersoon laten doodgaan in een serie. Ik zal geen namen noemen, want spoilers vindt niet iedereen tof.
Maar de uitspraak gaat niet alleen over personages. Het gaat over een idee voor een plot, over de zin die jij zo mooi vind.

Die prachtige zinnen sneuvelen doorgaans tijdens een herschrijfronde. Of omdat je proeflezers er over vallen. Ik vind het lastig, ook al weet ik dat het beter is uiteindelijk. Het verhaal moet beter worden, want wat heb je aan een -vuurspuwende- draak van een verhaal vol mooie zinnen?
Gek genoeg vind ik het niet zo moeilijk om de uitdrukking letterlijk te nemen en personages dood te laten gaan. Bij enkelen weet ik het op het moment dat ik ze bedenk, maar bij de meesten kruipt het idee langzaam mijn hoofd in.

Ik heb al heel wat darlings gekilled, maar het wordt er niet gemakkelijker op. Echt niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge