Mindmappen op je pc

Mindmappen op je pc

Ik ben een fan van mindmappen. En lijstjes. Ik hou ervan om dingen te kunnen verbinden, om dingen aan elkaar te kunnen hangen. Ik maakte al lijstjes en ik maakte ook weleens een mindmap op papier, maar op de computer is eigenlijk veel handiger.

Toen kwam 1 van mijn mede-Storm Chasers met het programma Scapple. Het is een programma waarin je dus mindmaps maakt en ik gebruik het sinds een paar weken. Eerst heb ik het gratis uitgeprobeerd en toen besloten om toch te kopen, ‘omdat het toch wel erg handig is.’

Dit is een voorbeeldplaatje van hoe zo’n ding eruit ziet. Je kunt alles dus zelf aanpassen. Ik maak graag gebruik van hysterische kleurtjes en achtergronden en dat is allemaal zelf toe te voegen. Deze is trouwens redelijk eenvoudig, want ik heb ze ook een stuk ingewikkelder.

De laatste Scapple is die van een serie waarbij ik dit moment deel 2 schrijf en dus een stuk ingewikkelder dan plaatje 1. Zelf gebruik ik voor het schrijven en om losse ideeën op te schrijven die ik op dit moment nog niet gebruik, maar later wel. Het voordeel van de computer is dat ik de dingen gewoon weer kunt verschuiven, dus als ik het niet gebruik of pas veel later, verschuif ik het eenvoudig.

Ik kan me voorstellen dat het er behoorlijk hysterisch uitziet, maar voor mij werkt het om steekwoorden op te schrijven van scenes in het verhaal die ik nog wil uitwerken.
Misschien werkt het zo goed, omdat mijn hoofd zelf ook een beetje hysterisch eruitziet? En ik vind het fijn om het overzichtelijk naast elkaar te hebben staan. In een lijstje staat alles bijvoorbeeld onder elkaar en krijg je niet alles in één keer op je computer.

Het programma is van de makers van Scrivener en je kunt je Scapple-bestanden importeren in je Scrivener-bestand. Scrivener is trouwens nog zo’n fijn schrijfprogramma (maar wederom druk en hysterisch) waar ik dol op ben.
Je kunt het trouwens ook voor school gebruiken of voor mijn part boodschappenlijstjes.

Het programma is er voor Mac en Windows.

Eén gedachte over “ Mindmappen op je pc

  1. Ha, tof! Ik wilde het al meteen downloaden, tot ik zag dat het dus inderdaad eerst een proefversie is en daarna betalen wordt. Zo jammer… =P

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
%d bloggers liken dit: