NaNoWriMo #2: Vallen en opstaan

NaNoWriMo #2: Vallen en opstaan

Deze week is het de tweede week van NaNoWriMo. Voor veel mensen is dit de zwaarste week, de week waarin ze afhaken. Voor veel mensen is dit hellweek. Ik weet inmiddels dat ik een van de mensen ben die in week één meestal dat doormaak. En soms in de derde week nog een keer. Maar misschien heb ik dit jaar geluk.

Regiomail van week 2
Toch probeerde ik deze week om mensen op te peppen, als het schrijven niet lukt, met de regiomail van deze week die ik geschreven heb. Jup, die mail heb ik geschreven en dat was nog best lastig hoor. Vooral als je zelf in die week dit helemaal niet hebt.

Een stukje uit de regiomail:

De mensen die al jaren meedoen, weten wel zo’n beetje wat Hell Week is. In Hell Week is de motivatie van de eerste week ver te zoeken, heeft inspiratie besloten om een nieuwe plek op te zoeken en voelt schrijven als een ‘moeten’. Na een lange (werk)dag denk je: “O, die 1667 woorden moeten nog geschreven worden vandaag.”
Hell Week komt niet voor iedereen in de tweede week. Sommige mensen beginnen er in week 1 al mee (zoals ik), andere mensen krijgen hem bijvoorbeeld in week 3. Maar bij de meeste mensen komt deze week wel langs. Wanneer dat ook is: het is heel belangrijk om één ding in je hoofd te houden: Just keep writing. Blijf schrijven. Ook al schrijf je maar honderd woorden op een dag of zelfs een zin. Zorg ervoor dat je in je verhaal blijft, want als je er eenmaal uit bent, is het heel moeilijk om er weer in te komen.
En hou in gedachten dat deze week over gaat, honderd procent zeker. Alles is eindig tenslotte.

Zo gaat ‘ie goed, zo gaat ‘ie beter …

Bij mij ging het in het begin van de week in elk geval lekker, want op woensdag haalde ik de 50.000 woorden. En eind van de week stond ik op zo’n 72000 woorden, wat blijkbaar wel vaker het geval is in week twee bij mij. Ik heb mijn statistieken er even op nagekeken, omdat ik benieuwd was hoe dat andere jaren ging. Blijkbaar schrijf ik altijd vrij gelijkmatig, met enkele uitschieters van jaren.
Het begin was wat matig, maar ik denk dat ik inmiddels de flow van NaNoWriMo weer gevonden heb en daar ben ik heel blij mee, want vorig jaar was die nergens te bekennen. Hopelijk hou ik hem ook vast, maar goed, ik kan in elk geval zeggen dat ik hem gevonden heb.

Favoriet stukje van de week
Een van mijn favoriete stukjes hieronder van afgelopen week (waarbij ik gegrinnikt heb tijdens het schrijven, want ik vond mezelf zo leuk). Het is wel een beetje 18+.

‘Heeft je broer soms last van zijn hormonen? Als hij daardoor ook meer zin gekregen heeft in andere dingen, dan mag hij me bellen.’ Ze wapperde overdreven met haar wimpers en ik rolde mijn ogen. Eigenlijk had ik gehoopt dat het verliefde gevoel van mijn beste vriendin voor mijn broer over zou zijn nu ze een paar keer het bed met elkaar gedeeld hadden. Ik had dat gewoon verwacht, maar in plaats daarvan leek het alleen maar erger te zijn geworden.
Ik trok mijn neus op. ‘Ik heb geen idee en ik wil het niet weten ook. Je hebt het over mijn broer. Niet over een of andere jongen met een indrukwekkend zwaard.’
Belle had net een slok koffie genomen die ze nu over de tafel sproeide. ‘Over gore dingen gesproken. Sinds wanneer gebruik je een synoniem voor het mannelijke geslachtsdeel?’ Met een paar servetjes depte ze de rondgesproeide koffie op en met een frons keek ik naar wat ze deed.
‘Dat is grappiger,’ zei ik tenslotte. ‘Wat is er nou leuk aan het woord piemel?’
‘Niets. Maar moet het per se leuk zijn dan? Het is toch belangrijker wat je ermee kunt? Of wat hij ermee kan.’ Bij die woorden wiebelde ze met haar wenkbrauwen en keek me aan.
Met een kreun verborg ik mijn hoofd in mijn handen. ‘Ik wil het hier niet over hebben.’
‘Jij was anders degene die over indrukwekkende zwaarden begon. Ik ben over niemands fluit begonnen.’

Uit: Harten Jagen

Geen echt dagboek meer
Deze week doe ik trouwens geen dagen, want ik denk dat dat ervoor zorgt dat het minder leesbaar is. Het schrijft in elk geval stukken minder fijn, want ik onthou nooit details van een specifieke dag. Ik denk dat ik dit fijner vind, om zo op deze manier te schrijven.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: