NaNoWriMo: De maand voor de gekke schrijver

NaNoWriMo: De maand voor de gekke schrijver

Dit artikel is een repost van oktober 2014, omdat ik het nogal zinloos vond om opnieuw te gaan schrijven.

National Novel Writing Month

Mensen die me voor mijn boekenblog ook al volgden, weten het wel: Ik ben verslaafd aan meedoen met National Novel Writing Month (NaNoWriMo). Dit wordt mijn tiende jaar alweer en ik denk dat ik mezelf inmiddels wel een veteraan kan noemen.
Ik heb de afgelopen negen jaar elk jaar de 50.000 woorden gehaald. Voor de mensen die er nog nooit van gehoord hebben of geen chocolade van de ietwat verwarrende website (nanowrimo.org) kunnen maken, hieronder een korte uitleg over wat het is.

NaNoWieMo?
NaNoWriMo is een van origine Amerikaans event, bedacht door Chris Baty die het een goed idee leek om in één maand met een paar vrienden een novelle van 50.000 woorden te gaan schrijven. Dat was in de zomer van 1999, in de tijd dat laptops nog niet echt in waren en Chris vond het een beter idee om in juni te genieten van de zomer. Het evenement werd verplaatst naar november en tot op de dag van vandaag is het van 1 – 30 november.

De tijd van kruidnoten, Hollandse herfsten en Thanksgiving. Inmiddels doen er ook heel wat meer mensen mee dan alleen de vrienden en is het een wereldwijd evenement. Dat zie je ook wel aan de hashtag #nanowrimo op twitter waar een diversiteit aan mensen te vinden is.

Ik ben slecht in Engels. Moet ik in het Engels schrijven?
Nee, je mag in elke taal schrijven. Dus ook in een verzonnen taal, in het Koeterwaals of in het Fries.

Je hoeft trouwens ook niet op de computer te schrijven. Als je met de hand wil schrijven: Ga je gang! Ga er wel vanuit dat met de hand schrijven behoorlijk zwaar is. Ik heb het een keer gedaan en o jee, dat was zwaar!

tumblr_n9hxcf3Bm91st5lhmo1_1280

Kick Off, write-ins en de Thank God Its Over-party

Kick Off
De Kick Off is elk jaar op de zaterdag voor november en dit jaar is dat 25 oktober. Vanaf 15:00 ben je welkom in Florin in Utrecht. Zowel de Kick Off als de Thank God Its Over Party (TGIO of TGIOP) worden hier gehouden.

De Kick-Off is een samenzijn voor het harde schrijfwerk begint. Er wordt hier gepraat over de naderende maand, maar zeker ook over andere dingen.

TGIO
De TGIO is doorgaans in het tweede weekend van december en is bedoeld om na te praten over afgelopen maand en over wat voor gekke dingen je personages hebben gedaan. Als je de 50.000 woorden niet gehaald hebt, ben je trouwens ook meer dan welkom. Iedereen is welkom!

Write-ins en de writeathon

Write-in
Een write-in is een schrijfbijeenkomst op een openbare plek om daar te gaan schrijven met zijn allen. Meestal wordt het gehouden in een café, bibliotheek of in een plaatselijk cafeetje. Tijdens zo’n bijeenkomst wordt natuurlijk geschreven, maar er wordt ook gepraat.

Het is altijd spannend zo’n eerste keer, maar het is ontzettend leuk. De afgelopen jaren waren er write-ins in onder andere Leiden, Nijmegen, Utrecht, Amsterdam en Den Haag.

Write-a-thon
De write-a-thon is eigenlijk niets meer dan een write-in die van 10 uur ‘s ochtends tot 6 uur ‘s avonds duurt en waarin je zoveel mogelijk probeert te schrijven.

Voor de meest recente tijden kun je het beste kijken op het regioboard van Nederland (The Netherlands) of Vlaanderen als je daar vandaan komt (Belgium: Flanders).

Dutchnano
Sinds dit jaar is de regio The Netherlands and Belgium verdeelt in drie regio’s: The Netherlands, Belgium: Flanders (Vlaanderen) en Belgium: Wallonia and Brussels.

Er is een speciale website: Dutchnano. Hierop staan allemaal extra dingen zoals een plot generator. Ook vind je hier de links naar de onofficiële chat van Nederland en België.

Ik schrijf nog een artikel over wat je wel moet en wat vooral niet.

Eén gedachte over “NaNoWriMo: De maand voor de gekke schrijver

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge