NaNoWriMo: Tips & tricks

NaNoWriMo: Tips & tricks

typewriter-1386501-m

Ik schreef al een artikel wat NaNoWriMo is en in dit artikel een paar tips waar je misschien iets aan zou kunnen hebben.

Wat je vooral wel moet doen:
Er zijn een heleboel tips om NaNoWriMo te laten slagen, maar dit zijn voor mij de allerbelangrijkste ‘regels’ die handig kunnen zijn wanneer je die 50.000 woorden wil halen. Of minder als je doel lager ligt. Dan ben je weliswaar geen winnaar volgens het systeem, maar voor mij ben je een winnaar als je je doel haalt.
Schrijven
Eigenlijk is dit het meest logische advies, maar niet altijd even gemakkelijk op te volgen. Blok een periode op de dag waarin je alleen maar schrijft. Hier kan een wedstrijdje met andere deelnemers

Heb lol erin

Deze klinkt misschien een beetje vreemd, maar voor mij draait NaNoWriMo vooral om de gezelligheid en de fun met zijn allen. Die woorden zijn ook belangrijk, maar ik vind de sfeer veel belangrijker.

Kom naar de events

Heb je geen motivatie meer en wil je het liefste je computer met een hamer bewerken? Niet doen! Ga naar een write-in, kom langs in de Nederlandse chat of spam het forum onder om inspiratie te vinden.

Back-up je verhaal

Elk jaar gaat het opnieuw mis bij mensen die maar één bestand hebben van hun novel. Wat als dat bestandje corrupt wordt? Wat als je MacBook besluit te gaan muiten? Maak dus daarom meerdere back-ups voor verschillende plekken. Zo back-up ik mijn verhalen wekelijks (tijdens NaNoWriMo meestal dagelijks) in mijn Dropbox, op mijn laptop, op mijn iMac en op mijn externe schijf.

Wat je vooral niet moet doen:
Je laten intimideren

Sommige mensen zijn gek en schrijven graag meer dan 50.000 woorden. Ik ben één van die gekke mensen, maar dat deed ik heus niet in jaar 1. In dat jaar vond ik 50.000 woorden al zwaar genoeg en zwoer ik dat ik het nooit meer zo doen. Het resultaat is dat dit mijn tiende jaar is.

Wachten op inspiratie.

Het komt nooit wanneer je het nodig hebt. Desnoods beschrijf je tot in detail de appeltaart die je personage gaat bakken inclusief het boodschappen doen.
De moed opgeven. 
Je kunt in een hoekje gaan zitten huilen als je op 27 november nog niet in de buurt van die magische 50.000 bent en andere mensen dat wel zijn. Geloof me: In een paar dagen kun je nog een heleboel schrijven. Een beetje tijd hebben is dan wel handig, al schrijf ik het beste wanneer ik weinig tijd heb.

Thee over je laptop gooien

Dat is gewoon nooit een goed idee.

Er zijn nog veel meer dingen die je niet moet doen, al verschilt dat per persoon. Voor sommige mensen werken dingen wel, voor anderen niet. We zijn allemaal mensen en niemand is gelijk. Dit zijn tips die ik in de jaren vaak voorbij heb zien komen.
Sommige dingen zijn een twijfelgeval. Plannen is daar één van.

Voor sommige mensen werkt plannen dus totaal niet, voor anderen helpt het geweldig. Daarom heb ik hem niet onder een van de twee kopjes gezet.
Voor sommige mensen werkt plannen geweldig, voor anderen voor geen meter. Hetzelfde geldt voor teruglezen.
Het meest belangrijke is dat je daar je draai in vindt en die ervaring doe je alleen maar op door het te proberen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: