Selfpublishing: waarom ik wel een redacteur in zou huren

Selfpublishing: waarom ik wel een redacteur in zou huren

Selfpublishing: In deze moderne tijd is het niet meer weg te denken en rukt het steeds meer op, ook naar Nederland. Op het gebied van selfpublishing en indie auteurs loopt Nederland achter in vergelijking met bijvoorbeeld Amerika, maar gelukkig worden boeken die zelf uitgegeven zijn steeds meer gewaardeerd en ziet men in dat het heus niet allemaal zooi is.

Wat ik vind
Om van je boeken de beste versie te maken die je op dit moment kunt schrijven, zul je wel moeten investeren. Maar van een slecht debuut is nooit meer een goede te maken. Je kunt maar één keer debuteren, maar één keer die eerste indruk maken bij een toekomstige werkgever.

En ik vind dat een boek die investering nodig heeft, dat een boek geredigeerd moet worden. Een redacteur ziet altijd andere dingen dan die jij of je proeflezers zien. Misschien omdat een redacteur er verder vanaf staat. Er zijn redacteuren die een opleiding gevolgd hebben, maar niet iedereen.
Geen uitzonderingen, ik vind dat elk verhaal, elk boek dat verdient. Ja, ook bij auteurs die bekender dan bekend zijn.

Zelf hoop ik ooit ook als redacteur aan de slag te kunnen, maar ik wil eerst een opleiding ervoor doen en dat betekent: sparen. En eerst wil ik sowieso meer ervaring opdoen als schrijver. Ik vind dat ik geen goede redacteur kan zijn als ik geen ervaring heb met mijn verhalen die geredigeerd worden.

Wat zoek je?
Je zoekt een redacteur, maar wat zoek je in die persoon? Wil je iemand die vooral spel- en taalfouten verbetert of wil je weten of je verhaal wel in balans qua scenes? Wil je weten of je dit manuscript zo naar een uitgever kan sturen of wil je het zelf gaan doen en zoek je een extra paar ogen?

Bedenk voor je gaat zoeken wat je eigenlijk wilt. Op deze manier weet je zelf duidelijk wat je van de redacteur verwacht en kun je het ook communiceren naar die persoon. Op die manier voorkom je de meeste teleurstelling.

Luister naar meningen
Mond op mond-reclame is hierbij heel belangrijk. Weet je dat de buurvrouw een boek geschreven heeft een redacteur heeft ingehuurd? Vraag haar wie dat was en hoe tevreden ze was. Kies niet per se voor de goedkoopste, want goedkoop kan duurkoop zijn. Zoek iemand die bij je verhaal, je eisen en bij jou als persoon past. Op die manier haal je het beste uit je verhaal.

Zelf heb ik uiteraard ook een redacteur ingehuurd voor Ongetemd en zij heeft er best wat dingen uitgevist die vreemd waren. Dingen die de proeflezers niet opgemerkt hebben, dus het is er zeker wel beter van geworden. Al zijn er stiekem wel wat taalfoutjes in blijven zitten, maar dat voorkomen is dan ook vrijwel onmogelijk.

Zou jij een redacteur inhuren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge