Schrijfupdate: Het is moeilijk

Schrijfupdate: Het is moeilijk

Misschien vraag je je af hoe het met het schrijven van mijn derde boek gaat. Of misschien vraag je je dat totaal niet af. Als je bij de laatste groep behoort zou je op het kruisje kunnen links -of rechts? -, al kun je natuurlijk ook blijven hangen.

Het is moeilijk

Schrijven is niet de meest gemakkelijke hobby – of baan – die je kunt hebben. Dat wist ik natuurlijk allang. Zelfs vroeger toen mijn personages platter waren dan een kartonnen pop van Edward Cullen was het niet altijd gemakkelijk. De tijden dat ik ‘hij was boos’ schreef. En het wordt niet gemakkelijker naarmate je het vaker doet. Maar goed, dat geldt misschien wel voor alles in het leven. 

Maar bij mijn derde boek is schrijven ineens een echte uitdaging geworden. Mijn personages lijken geen zin te hebben in meewerken en laten zich niet echt makkelijk vangen in woorden. De meeste hoofdstukken zijn een echte struggle om het op papier te krijgen. 

Omgooien

Ik zou natuurlijk het verhaal om kunnen gooien. Maar het vervelende is dat ik dat al twee keer gedaan heb en het niet veel uit lijkt te maken. Nog steeds hebben ze geen zin en willen het niet. Terwijl als ik mijn eigen verhaal lees ik de struggle zelf niet echt teruglees. Bij vlagen ben ik zelfs verbaasd. Heb ik dit geschreven? Ik herinner me niet dat het zo makkelijk schreef, maar het las wel gemakkelijk.

Als ik mijn eigen verhaal lees, lees ik niet de struggle

Overigens is het verhaal totaal anders uit mijn hoofd gekomen dan hoe ik het gepland had. Het lijkt in niets op mijn originele idee. Ik plan nooit echt, ik begin gewoon en volg de personages. Meestal werkt dat goed, maar soms niet. 

Storyblock 

Ik twijfel weleens of ik niet gewoon een storyblock. Geen writersblock, want dat voelt anders. Ik heb jaren een schrijfblokkade gehad en dan lukte niets meer. Ik beleefde geen plezier meer aan schrijven en deed liever andere dingen. Dat heb ik nu niet. Want ik kan en wil andere dingen schrijven, gewoon niet mijn derde verhaal. Maar op de een of andere manier gaat het niet. En dat is stom, heel erg stom. En vervelend. 

Er wonen teveel verhalen in mijn hoofd

Of misschien komt het, omdat ik nog zoveel wil schrijven. Ik heb nog genoeg om jaren mee vol te maken als ik elk jaar een nieuw boek uitbreng. Dan kan ik nog minstens vijf jaar vooruit. Maar om eerlijk te zijn wil ik eerst dit verhaal afmaken, omdat ik er echt in geloof. In het verhaal en in de kracht van de personages. Maar het moet er eerst uitkomen.

Wat ik verder nog doe

Ik maakte een bestand op mijn iPad over wat ik verder allemaal nog doe en probeer uit te brengen dit jaar. Ik kan niets beloven, ik kan alleen ambitieuze plannen hebben, maar zonder plannen komt er sowieso niets.

Ik hoop dat dit jaar de rest van wat ik schrijf wel goed werkt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: