Schrijfzondag: List en Leugens fanfic

Schrijfzondag: List en Leugens fanfic

Ik schreef deze fanfic als opdracht voor een winactie met de Boekenadventskalender en ik vond het wel leuk om hem op mijn site te zetten. Het is een fanfic van List & Leugens. 

‘Schaatsen?’ Inej trok haar wenkbrauwen op en staarde naar het witte paar in Kaz’ handen. Toen keek ze naar de brede grijns. ‘Je maakt een grapje toch? Ik kan niet eens schaatsen. En bovendien: Het sneeuwt buiten.’
Kaz maakte een snuivend geluid. ‘Die vijf vlokjes, bedoel je? Je bent toch wel meer gewend dan dat? Je bent dé spion van Ketterdam en dan klaag je daarover?’ Hij wees met zijn vinger naar de inmiddels wit geworden daken die afstaken tegen de witgrijze lucht. ‘Je wandelt over de daken alsof je over de straat loopt, dus ik ben er van overtuigd dat je heel goed bent in schaatsen. IJs is een stuk gladder.’
‘Behalve als het gesneeuwd heeft,’ bromde Inej, maar ze pakte de ijzers toch van hem aan. Want als er iets was dat ze niet wilde, dan was het Kaz teleurstellen. En dat wist hij dondersgoed.

***

De grachten van Ketterdam waren gevuld met mensen die hetzelfde idee hadden. En te horen aan het gelach en gejoel van de mensen was het duidelijk dat iedereen het ontzettend naar zijn zin had. De sneeuw dwarrelde neer op hun hoofden en toen Inej naar boven keek, kreeg ze een sneeuwvlok in haar oog. Ze hoorde hoe Kaz naast haar grinnikte en ze gaf hem een extra harde por.
‘Zullen we eerst een kop chocolademelk bestellen?’ vroeg ze, hopend dat ze het schaatsen nog even uit kon stellen, want in tegenstelling tot Kaz was zij er niet van overtuigd dat ze het beter kon dan wat dan ook. En ze had een stalletje gezien waar ze dat verkochten.

De jongen naast haar hield even zijn hoofd schuin, maar knikte toen. Uit zijn zak haalde hij wat geld. ‘Bestel voor mij ook maar een beker.’

***

Toen ze de warme drank hadden, gingen ze een stuk verderop staan, naast het warme kampvuur dat opsteeg uit een vuurkorf. Inej realiseerde zich nu pas hoe verkleumd ze was en hoe koud haar wangen waren. Ze had in genoeg barre weersomstandigheden Ketterdam verkend, maar dat maakte haar een volgende keer niet immuum voor de kou – of hitte.
‘Jullie gaan toch niet schaatsen?’ Jespers stem vermengde zich met het geknetter van het vuur toen hij samen met Wylan naast hem kwam staan. Hij knikte naar de dingen in haar hand.
‘Waarom niet? Ik denk best dat ik het kan.’
Jesper grinnikte. ‘Er zijn een heleboel dingen die je kunt, maar er zijn grenzen. Je kunt niet en meesterspion zijn en een natuurtalent hebben voor schaatsen. Dat bestaat gewoon niet.’ Hij blies in zijn kop waar warme dampen uit opstegen en de geur van kruidnagel.
‘Wil jij het proberen dan? Ik ben vast beter.’
De jongen grinnikte. ‘Wedden van niet?’
‘Waar wedden we om?’ vroeg ze. ‘Om een van je revolvers?’
‘Nee.’ Hij fronste even. ‘We kunnen wedden om de eer?’
Ze knipte. Ze wilde toch niet per se iets winnen. ‘Deal.’ En met die woorden knikte ze naar het ijs. ‘Moge de beste winnen.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: