Schrijven: een naam bedenken

Schrijven: een naam bedenken

Namen bedenken. Ik vind het vaak één van de moeilijkste dingen aan het beginnen met schrijven. Soms heb ik geluk en komt een personage mijn hoofd inlopen met de dringende boodschap dat ze echt Rosa moet heten en heeft ze schijt aan het feit dat ik haar eigenlijk Veronique wilde noemen

Mijn voorkeur heeft het wel als een personage met naam en al opduikt in mijn hoofd, want dan weet ik al wat meer.

In mijn eigen boeken

In mijn eigen boeken kwamen River en Riley allebei binnen met hun naam. Hun voornamen tenminste, naar hun achternaam – Locke – heb ik even moeten zoeken, want ik wilde geen typische naam als Smith. En grappig dat ik daarna ineens veel meer mensen met de achternaam Locke tegenkwam, haha.

Bij Arabella duurde het wat langer, want die naam bleef hangen nadat ik weer eens het gelijknamige nummer van de Arctic Monkeys geluisterd had. Mijn hersenen gingen aan het werk met het idee dat Arabella ook best een leuke naam was.

Regels zijn er om gebroken te worden

En bij Sage weet ik niet meer precies hoe ik aan de naam kwam. Ik kende hem – ik ken ook een echte Sage -, maar het was niet meteen een ‘ja!’. Dat was een naam die moest groeien, al moet ik toegeven dat dat ook voor Arabella geldt.

Wat wil je met de naam?

De namen die ik gebruik komen vaak gewoon opduiken in mijn hoofd, al ga ik ook echt weleens op zoek naar een naam op bijvoorbeeld https://www.behindthename.com/. Soms heb ik een beginletter in mijn hoofd of dat ik iets als Rosa zoek, ‘maar toch niet echt’.

Op namensites kun je wel heel gericht zoeken op een naam en dan vooral op de betekenis. Totnutoe blijken namen die ik vantevoren niet heb opgezocht vaak een betekenis te hebben die grappig genoeg precies bij het personage hoort.

Wil je iets vertellen in de naam zoals een onopvallende spoiler? Misschien wil je wel verteller dat het personage een overlever is zonder hem/haar meteen Survivor te noemen. Dan kun je op zoek gaan naar een naam met die betekenis – direct of indirect. Het kan je verhaal ook zeker meer diepgang mee geven.

Afkomst

Voor je een naam bedenkt is het essentieel dat je weet wat de culturele achtergrond van je personage is. Een Jan zal geen Islamitische ouders hebben en een Mohammed zal dat juist wel weer hebben.
De kans is groot dat Jan uit Nederland komt, maar Pjotr zal waarschijnlijk zijn roots in Rusland hebben.

Natuurlijk is dat niet zo zwart-wit, want volgens mij heb je vandaag de dag namen die overal voor kunnen komen. En misschien is een Nederlandse Pjotr juist wel interessant, maar het is handig om er over na te denken.

Het soort verhaal

Je naam vertelt wat voor soort verhaal het is. Jan zal niet zo snel de draak moeten verslaan in een epische fantasy, maar No’Shdic’vicv’ie zal waarschijnlijk ook niet op de middelbare school in Groningen zitten (en ja, ik geef toe dat ik op wat random toetsen gemept heb voor die naam). Het moet natuurlijk niet – bijna niets moet op het gebied van fictie – en het is juist tof als Jan een draak verslaat, maar er over nadenken is wel handig.

Er zijn een heleboel dingen waar je op zijn minst even bij stil moet staan bij het bedenken van een naam. In een hedendaagse contemporary ben je redelijk vrij op het gebied van namen, maar bij fantasy en middeleeuwse verhalen ben je wat meer gebonden.

En regels zijn er om gebroken te worden, dus als je niet naar me wil luisteren, doe het dan vooral niet. 😉

Heb jij moeite met het bedenken van een naam?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: