Schrijven: Hoe creeër je nou een vijand?

Schrijven: Hoe creeër je nou een vijand?

Schrijven is lastig, dat zal niemand ontkennen. Ook niemand zal ontkennen dat het behoorlijk belangrijk is om een vijand te hebben en dan wel een goed soort vijand. Een vijand die je eigenlijk pas verdenkt als het te laat is.

Zelf ben ik op het moment bezig met het bedenken van een vijand en online vond ik blogposts over hoe je een vijand maakt. Ik heb die posts gecombineerd samen met mijn eigen ervaringen en zie hier; een blogpost erover.

Een vijand bedenken is moeilijk, zoveel moeilijker als een goed personage, als je het mij vraagt. Nu is een vijand natuurlijk ook een personage en heel belangrijk, maar het is toch heel anders om te schrijven wat een ‘slecht’ iemand drijft. Waarom hij is zoals hij is.

Schermafbeelding 2016-04-04 om 12.22.17

De vijand, zijn/haar angst en een band met de hoofdpersoon
Allereerst moet je weten wie je vijand is. Is het die vriendelijke oude meneer met zijn geruite sokken die stiekem een gewetenloze moordenaar is of is het die man die altijd met een bijl rondloopt? Maar misschien is het ook wel de moeder van je bloedeigen hoofdpersoon, omdat ze altijd al jaloers geweest is op haar dochter.
Wat is het doel? Wat drijft de vijand? Jaloezie en rivaliteit kunnen prima triggers zijn voor een moord of om iemand te achtervolgen.

Wat ook bij dit stukje hoort, is waar de vijand bang voor is. Is hij bang voor gezichtsverlies? Zo’n vijand kun je eenvoudig verslaan. De lezer moet niet het idee krijgen dat de vijand onmogelijk te verslaan is. Als dat toch gebeurt, is dat vrij ongeloofwaardig. En je wilt een geloofwaardig verhaal en een dito vijand.
Ook moet je je afvragen wat de relatie is van vijand en held/hoofdpersoon. Kennen ze elkaar persoonlijk? Familie, vrienden? Het conflict tussen deze twee kan verergeren om hun relatie.
Of kent de vijand je hoofdpersoon alleen maar uit de krant en geeft hem dat genoeg woede om de hoofdpersoon bijvoorbeeld te vermoorden? Dan is de band natuurlijk al heel anders.

Het is belangrijk om ook de vijand helemaal uit te schrijven. Ik heb gekozen voor de lijst die ik ook bij mijn personages gebruik, want mijn vijand is tenslotte ook gewoon een personage. Op die manier kom je er bijvoorbeeld ook achter wat zijn zwakke punten zijn. Of in elk geval: op die manier kom ik er altijd achter.

Hoe ziet de vijand zichzelf?
De meeste mensen zien zichzelf niet als vijand, maar als iemand met een doel. Ze hebben een doel uit te voeren. Voor de lezer en schrijver hoeft dat doel niet ergens op te slaan, maar wel voor de vijand.
Misschien wil de vijand alle witte eieren kapotslaan, omdat witte eieren lelijk zijn. Voor mij zou dat de meest belachelijke reden zijn, maar misschien heeft de vijand wel gewoon een hekel aan de kleur wit, omdat hem dat aan zijn overleden konijn doet denken.

Door wat ze doen en denken, kunnen ze het zich niet veroorloven om een vijand te zijn. Anders kan de vijand voor zichzelf niet goed praten wat hij doet. En dan kunnen ze niet het excuus hebben dat ze de verkeerd begrepen held zijn.

Ook kan de vijand gerust menselijke trekken hebben, zoals dol zijn op zijn babyzusje of drie rode katers hebben die elke nacht bij hem in bed liggen. Dat maakt hem zelfs menselijk. Denk ook over de achtergrond na van je vijand. Is hij geliefd? Is hij totaal niet geliefd en is dat de reden waarom hij is zoals hij is.

Hoe wil hij/zij dat en wanneer?

De vijand heeft natuurlijk een idee hoe hij zijn/haar doel uit wil voeren. Is het genoeg om iemand te vermoorden of moet de vijand verder om zijn doel te bereiken? Misschien moet de vijand wel bij de overheid gaan werken om zijn plan uit te voeren of te verhuizen.

Vraag jezelf ook af of er een tijdsindicatie zit aan het plan. Als het jaren kan duren voor het plan uitgevoerd wordt, is het misschien wat saai in je verhaal. Dan kunnen lezers afhaken. Ik zou zorgen dat bij de start van een verhaal, de vijand binnenkort toeslaat. Omdat iemand bijvoorbeeld de benodigde leeftijd bereikt heeft.

Hoe slecht is je vijand en is hij dat altijd geweest?
Is de vijand echt slecht? Is hij in het hele verhaal slecht of alleen om zijn doel te bereiken? Gaat hij zo ver om enkel en alleen zijn doel te bereiken of geldt dat voor alles dat hij doet? Dit is belangrijk om te weten om zo consistent mogelijk te blijven.

Is je vijand altijd slecht geweest of is dat zo gegroeid door de gebeurtenissen? Heeft hij bijvoorbeeld trauma’s, desillusies over zijn leven of had de andere kant gewoon meer te bieden? Is hij misschien opgegroeid in een geweldadig gezin? Probeer om te denken vanuit de slechterik. Toch is het belangrijk om zijn achtergrond niet de enige reden te zijn waarom hij is zoals hij is. Je mag er best op leunen, maar niet teveel, oké?

Probeer om te denken vanuit de slechterik
Stukjes herschrijven vanuit zijn oogpunt kan daarbij werken. Is hij misschien een psychopaat of zijn er andere, belangrijke dingen? Zijn sommige dingen misschien een miscommunicatie?

Natuurlijk zijn er ongetwijfeld meer dingen waarmee je een papieren vijand kan maken, maar deze tips heb ik recent gebruikt en vond deze erg handig. Ik heb een motivatie geschreven en een checklist gemaakt van bovenstaande punten. Als ik iets had, vinkte ik het af. Als ik iets nog niet had, voegde ik het toe.
Hopelijk heb ik nu een goede vijand die een duidelijk doel voor ogen heeft, maar ook 3D is en menselijk is gebleven op de een of andere manier.

Eén gedachte over “Schrijven: Hoe creeër je nou een vijand?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: