Schrijven: liefdeskoppels creëren

Schrijven: liefdeskoppels creëren

In de meeste boeken zit wel enig vorm van romantiek. Dat kan tussen een jongen en een meisje zijn, maar ook tussen stellen van hetzelfde geslacht. Voor het schrijven maakt het niet zoveel uit, want je wilt een levensecht liefdeskoppel op papier zetten, niets meer en niets minder.

Ik vind het leuk om te lezen over aantrekken en afstoten.

Vermijd de clichés
Dit is natuurlijk subjectief, want wat ik misschien ontzettend standaard vind, vind jij misschien wel heerlijk om te schrijven. Je mag dit met een snuf zout nemen, omdat het deels een mening is, maar het kan handig zijn om er over na te denken. Kies je bewust voor een driehoeksverhouding? Waarom kan het niet zonder die derde? Waarom is die verhouding zo ontzettend belangrijk dat het niet anders kan?

Clichés zijn overigens absoluut niet fout en het ligt maar helemaal aan het genre waar je in schrijft. Maar in het YA-genre zijn driehoeksverhoudingen eerlijk gezegd wel een beetje uit. Zelf zou ik hier ook niet gauw voor kiezen, tenzij het anders is dan het lijkt in het begin. In New Adult zie je clichés weer veel meer. Vooral de sporter en de slimmerik is een cliché dat je regelmatig tegenkomt.

Maak je karakters levensecht
Zorg ervoor dat je karakters tot leven komen. Laat ze van het papier spatten en zorg ervoor dat ze chemie hebben. Je kunt ervoor kiezen om twee tegenpolen tegenover elkaar te zetten die uiteindelijk voor elkaar vallen, maar dan moet je precies weten waarom ze voor elkaar vallen. Waarom ze bijvoorbeeld eerst een hekel aan elkaar hebben, maar elkaar ineens geweldig vinden. Het is belangrijk dat je weet waarom.

Tegenpolen zorgen ervoor dat ze niet allebei hetzelfde reageren, maar allebei anders. Dat zorgt er ook voor dat ze op hun eigen manier reageren en dat zorgt voor sprankelende dialogen en de goede energie. Als je twee grapjassen hebt, zorgt dat ervoor dat ze elkaar overschaduwen en dat het ene personage waarschijnlijk minder goed uit de verf komt. Dat is zonde!

Voorkom Instalove
Instalove is zoiets als liefde op het eerste gezicht. Een koppel kijkt elkaar aan en bam! ze zijn verliefd. Hij houdt meteen zielsveel van haar en zij gaat meteen met hem naar bed. Ik vind dat meestal niet zo leuk en vooral niet realistisch. Zelf houd ik van boeken met een opbouw waar spanning en seksuele aantrekkingskracht in zit. Waar je ertoe verleidt wordt om door te lezen en waar steeds iets meer gebeurt. Natuurlijk belanden de personages wel bij elkaar in bed, maar ik vind het leuk om te lezen over aantrekken en afstoten. Dat vind ik misschien nog wel leuker dan seksscenes.

Dit zijn drie dingen die erg belangrijk zijn, al hoef je niets op te volgen van dit artikel. Als je graag clichés schrijft of instalove: absoluut niets mis mee. Als je die boeken graag leest, is er overigens ook niets mis mee. Stiekem lees ik ze soms zelf ook en vind het weleens lekker.

Heb jij een hekel aan clichés en instalove?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: