Schrijven: Mensen raken met je personages

Schrijven: Mensen raken met je personages

Als je verhaal af is, wil je er iets meedoen. Of je het naar een uitgever stuurt of online zet op sites als Quizlet of Wattpad, er is een ding belangrijk: mensen moeten om je personages gaan geven en verder willen lezen. Ze moeten genoeg om die personages gaan geven om het verhaal af te willen maken. Want waarom zou je een verhaal gaan aflezen als je niets met de hoofdpersoon hebt?

Identificeren met karakters

Lezers moeten zich kunnen identificeren met de mensen in een boek. In een Young Adult kan dat bijvoorbeeld zijn om de leeftijd of omdat de lezer nog op school zit, net als de hoofdpersoon. Of omdat hij/zij iets heeft meegemaakt dat de lezer ook ervaren heeft.

Zelf heb ik dit bijvoorbeeld met Harriët Manners aka Geek girl. Ze is grappig, soms wat awkward op sociaal gebied en daar kan ik me goed in vinden. Ze is niet gemaakt en blijft zichzelf. Zonder Harriët zou de serie lang niet zo grappig zijn.

En ik heb meegebruld met boeken als Clockwork Princess, The Fault in Our Stars en All The Bright Places. Ik kon me inleven in Libby uit Holding up the universe, omdat ze dik is. En ik wilde heel graag heel even in de schoenen staan van Scarlett uit Het zwarte hart, omdat die wereld me zo magisch leek.

Allemaal verschillende boeken waar ik me kon identificeren met de personages, dat is wat die boeken gemeen hebben. 

Introduceer je hoofdpersoon zo snel mogelijk

lezers willen meteen een persoon waar ze mee mee kunnen leven. Als je je hoofdpersoon pas later introdcueert, hebben mensen waarschijnlijk minder een band of misschien zelfs wel helemaal niet. Het liefst moet die persoon er in de eerste alinea er al zijn, zodat mensen zich meteen verbonden voelen met het boek.

Zelf ben ik om deze reden ook geen fan van prologen waar het om andere dingen/personages gaat dan om de hoofdpersoon. Zelf ben ik altijd geneigd om het boek dan dicht te slaan en weg te leggen.

Meeleven met het personage

Een lezer moet meeleven met het personage en ook balen als hij/zij een onvoldoende krijgt voor een toets die heel belangrijk is voor de toekomst. Of heel hard mee huilen wanneer het vriendje van de hoofdpersoon overlijdt. Zoverd dat andere mensen je nogal raar aankijken. Sommige boeken moet je niet lezen in het openbaar.

Als schrijver is het een groot compliment als mensen om het boek huilen, want dat betekent dat ze zo erg met je personage meeleven en dat je het goed gedaan hebt.

Soms krijg ik weleens zo’n reactie van mensen op Wattpad en dan is mijn hele dag weer gemaakt. Dat klinkt nogal gemeen om te zeggen dat je het leuk vindt als je mensen aan het huilen krijgt, maar in dit geval is het positief. Dat betekent dat mijn personages die mensen wat doen.

Een personage schrijven die iedereen mag

Sommige personages worden door iedereen leuk gevonden, net zoals er mensen zijn die iedereen leuk vindt. Iedereen heeft vast weleens zulke klasgenoten/collega’s/vrienden gehad. Mensen die anderen aantrekken en nooit iets fout doen. Zulke personages bestaan ook en dat kun je ook in je verhalen stoppen. Hoe

Er zijn meerdere manieren voor om te doen:

Het personage is een goed persoon.
Het personage is grappig en zorgt ervoor dat mensen zeggen: ‘O, ja, dat personage is zo grappig, dat boek wil je lezen.’
Het personage is goed in wat hij/zij doet.

Zorg er wel voor dat je personage niet alleen maar goed/grappig is, want niemand is perfect. Zorg voor imperfecties, voor dingen die het personage echter maken. Misschien is hij/zij wel jaloers op zijn/haar beste vriend, omdat die alles heeft. Of misschien is het personage heel snibbig om zeven uur ‘s avonds.

Risicosituaties voor je personage

Soms moet je je personage in een situatie zetten waar risico is. De lezer weet vantevoren al dat de tunnel waar hij/zij ingaat geen goed idee is en dat het daar compleet mis zal gaan. Toch zal de lezer door blijven lezen, omdat hij benieuwd is wat er misgaat en hoe.

Soms is een cliché-situatie helemaal niet verkeerd, want het zijn niet voor niets cliché’s. Ze werken niet voor niets. En zelfs zo’n situatie kun je nog omdraaien naar iets dat niet standaard is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: