Schrijven: Mijn favoriete schrijfboeken

Schrijven: Mijn favoriete schrijfboeken

Schrijfboeken. Als je schrijft, heb je er vast weleens wat gelezen en misschien heb je zelfs wel favorieten. Ik heb er zeker wel wat die ik informatief vond, de ene wat meer dan de ander.

Over leven en schrijven – Stephen King

Ik geef toe: dit is het enige wat ik van de beste man gelezen heb. Erg, ik weet het. Maar het merendeel van zijn boeken trekt me simpelweg niet. Waarom ik dit boek dan wel las?

Ik weet het ook niet, maar ik vond het informatief over hoe hij schrijft en inspirerend bovendien zonder dat het te belerend is. Ik vond het ook erg prettig geschreven.

Heel veel geleerd heb ik er niet van, maar het heeft me zeker geïnspireerd. Ik lees graag over schrijvers die hier en daar ploeteren en ook maar wat doen. Al denk ik dat dat voor 99 procent van de schrijvers geldt.

The Emotion Thesaurus – Angela Ackerman & Becca Puglisi

Dit is geen boek zoals die van King over het leven van de schrijvers, maar wel absoluut een mustread als je het mij vraagt. Wil je weten wat voor reactie een geschrokken iemand kan hebben?

In dit boek vind je het antwoord op die vraag, ook om zo nu en dan eens af te wisselen. Zo voorkom je dat al je personages grote ogen opzetten.

Dit duo heeft overigens meer boeken, maar ik ben grote fan van The Emotion Thesaurus. Zo’n grote fan dat ik hem als paperback en als ebook heb gekocht, haha.

Schrijven, kreng! – Lisette Jonkman

Ik vind Lisette een leuk mens. En toen ze aankondigde dat ze een boek over schrijven zou schrijven was ik gelijk enthousiast. Het is een beetje een mix tussen haar persoonlijke ervaringen (zoals die van King) en tussen tips en tricks. Maar anders dan bij King staan hier ook foto’s in. Veel foto’s. Zoveel dat ik het af en toe iets teveel van het goede vond.

Desondanks is Schrijven, kreng! prima geschreven en is het lekker vlot en luchtig. Het is niet hoogdravend of zoiets, maar lekker laagdrempelig. En: er zit humor in. Plus Lisette wijdt nog een hoofdstuk aan NaNoWriMo, waar ik zelf ook al jaren aan meedoe.

Qua tips had ik er niet heel veel aan, maar ik mijd sinds Schrijven, kreng! mijn uitroepteken een beetje. Dus heb ik er toch nog iets van geleerd. En het was een leuk boek met een geniale titel die ik regelmatig roep tegen medeschrijvers (als ik weet dat ze zich niet meteen beledigd voelen).

Andere eervolle vermeldingen zijn er voor Writing Irresistible Kidlit en Het geheim van de schrijver van Renate Dorrestein.

Lees jij weleens een schrijfboek? Heb je nog aanraders voor mij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: