Schrijven: Onverwachte plotwendingen

Schrijven: Onverwachte plotwendingen

Een onverwachte plotwending: Ik benoem het regelmatig in mijn recensies en ook wat ik ervan vind. Sommige boeken hebben het, sommigen totaal niet. Het wil niet zeggen dat als dit niet in een boek zit het meteen slecht is. Absoluut niet. Er zijn dingen waar je op zou kunnen letten tijdens het schrijven van zo’n onverwachte plotwending. 

Kijken of het past

Als eerste is het handig om te kijken of zo’n plotwending eigenlijk wel past. Elk boek heeft een plot – oké, niet alle boeken hebben een evengoed plot – en dat plot zorgt ervoor dat er dingen gebeuren met je personage.

Stiekem ben ik ook dol op mindfuck-boeken, zoals Wink Poppy Midnight. Dat boek is een grote plottwist.

Als je fantasy schrijft, is het bijvoorbeeld vrij gebruikelijk om in het boek echt een schok teweeg te brengen met je plotwending. Denk bijvoorbeeld aan vaders waarvan de hoofdpersoon dacht dat hij dood was, maar hij gewoon blijkt te leven. In veel boeken in dit genre vind je dit ook wel.

Maar bij een romance-boek is dit veel minder. Het gebeurt ook wel, maar meestal toch in mindere mate. Het is vaak niet het belangrijkste in het boek, want groei van de personages gaat meestal voor. Zorg dat je weet wat je lezers verwachten.

Geloofwaardig? Check!

Wat ook belangrijk is voor een goede onverwachte plotwending: zorg dat het geloofwaardig is. Het maakt niet uit dat niemand in de echte wereld gelooft dat Becca’s vader de man van de maan, Lunard, is, maar zorg ervoor dat het logisch is dat hij Becca’s vader is. Niets is irritant als een ongeloofwaardige plotwending. Je kunt natuurlijk altijd inspiratie in boeken op doen waar een hele goede plotwending in zit.

Overdenk het niet. Dan kun je beter niet kiezen voor een aardverschuivende wending. Is ook niet erg. Soms zelfs beter, want niets is zo vervelend als een plotwending die eigenlijk echt heel raar is.

Niets moet

Misschien denk je nu wel: ‘allemaal goed en aardig, Liz, maar ik heb een gruwelijke hekel aan onverwachte wendingen. Ik vind het maar niets dat Lunard Becca’s vader is en het is eigenlijk gewoon Kees-Jan de Vries van Leeuwen.’ Dat is ook helemaal prima natuurlijk, dat is jouw keuze.

Die met een twist maken vaak wel wat meer indruk bij mij, maar niets moet. Waarom ik er altijd zo op hamer in recensies? Ik hou graag van standaard, maar tegelijkertijd word ik graag verrast. Stiekem ben ik ook dol op mindfuck-boeken, zoals Wink Poppy Midnight. Dat boek is een grote plottwist.

Wat ook belangrijk is voor een goede onverwachte plotwending: zorg dat het geloofwaardig is.

Ik doe altijd mijn best om ook twat in te stoppen, al is het maar een kleine twist, want vaak vind ik het zelf ook wel leuk om te schrijven.

Hou jij van onverwachte plottwists?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: