Schrijven: Perfecte personages zijn saai

Schrijven: Perfecte personages zijn saai

per·so·na·ge (het/deo en vmeervoud: personages)1persoon2(theater, film, literatuur) uitgebeeld persoon

Personages zijn net mensen, maar dan op papier. Als schrijver kun je intens gelukkig worden als iemand huilt om jouw woorden en zit je met een brede smile achter je computer als je zo’n berichtje krijgt. Of ben ik nu zo gemeen dat ik dat geweldig vind? Niet omdat ik mensen graag zie huilen, maar omdat het betekent dat ik de emotie heb overgebracht die ik wilde schrijven. Omdat de woorden gedaan hebben wat ze zouden moeten doen.

Perfecte personages
Een personage is geen persoon die op straat tegen kunt komen of die naast je kan wonen. Maar voor een schrijver leven ze wel degelijk. Hun botten zijn gemaakt van drukinkt, hun bewustzijn van woorden, hun gedachten van offwhite papier. In het hoofd van de schrijver en op papier. Dit klinkt raar, helemaal als je niet schrijft, maar ik kan het niet beter omschrijven.

Wat veel schrijvers doen is hun personage perfect maken. De knappe jongen die ook een six pack heeft, terwijl hij nooit sport en die nergens een imperfectie heeft, maar alsof hij gewoon gephotoshopt is. Het prachtige meisje voor wie elke jongen in katzwijm valt en die totaal geen problemen heeft. Maar over zulke personages lees je toch niet graag? Althans, ik niet. Ik word ook altijd doodmoe van meisjes die minstens drie vriendjes kunnen krijgen in één boek.

Ook zij heeft imperfecties en daar is niets mis mee

Slechte gewoontes
Een van de manieren om ze tot leven te laten komen, is om ze imperfect te maken. Geef ze eens niet dat maatje 36, maar maat 42. Geef ze geen recht gebit, maar een paar scheefstaande tanden. En wat dacht je van slechte gewoontes? Iedereen heeft slechte gewoontes. Ook jij. Denk maar eens diep na wat je doet wat niet zou moeten.

‘Perfection is boring.’

Een paar van die slechte gewoontes:

 • Roken
 • Ruziemaken
 • Junkfood eten
 • Opscheppen
 • Zichzelf altijd verdedigen
 • Te laat komen
 • Uit je neus eten
 • Anderen altijd de schuld geven
 • Zelfbeheersing verliezen
 • Onveilige seks
 • Mensen afsnauwen

Hier staat een mooie lijst met al deze dingen.

Je hoeft ze niet allemaal te kiezen, want overdrijven is nu ook weer niet de bedoeling. Je hoeft heus geen uit zijn neus etende, boerende, ruftende, roken jongen te kiezen, maar een jongen die onveilige seks heeft en mensen afsnauwt zou wel prima kunnen.

Personages zijn net mensen; zorg dat je ze ook zo beschrijft. Dat is de beste manier om ervoor te zorgen dat ze levensecht overkomen en niet als te perfect, want dat is niemand. Echt niemand.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: