Schrijven: schrijven als een duo

Schrijven: schrijven als een duo

Nicci French, Christina Lauren, Erin Watt, Sarina Bowen & Elle Kennedy… op het eerste gezicht een rijtje mensen die niets met elkaar gemeen hebben. Of toch wel? Het zijn namelijk allemaal duo’s.

Samen schrijven
Auteur kan een eenzaam beroep zijn en dan is het fijn als er iemand is bij wie met je je ideeën aan kunt komen zetten. Als je tegen een niet-schrijver zegt: ‘Wat is de beste manier om een ober te vermoorden?’ kijken die je algauw raar aan of ze bellen de politie.

Maar je kunt natuurlijk ook verder gaan en samen een verhaal bedenken, samen een boek schrijven. Natuurlijk moet je dan wel op dingen letten, want twee mensen hebben allebei een eigen mening. Ik heb het inmiddels meerdere keren gedaan met verschillende mensen. Soms succesvol, soms minder, maar ik heb het altijd leuk gevonden, want je ontdekt toch weer andere kanten van jezelf als auteur. Hoe ben je als je samen schrijft? Wil je je zin doordrijven of ben je juist heel meegaand?

Samen schrijven is supertof, maar zorg wel dat je iemand hebt waar je op kunt en durft vertrouwen

Waar je op moet letten als je samen schrijft
Het klinkt in eerst instantie supertof om samen met iemand een verhaal op papier te zetten, maar er zitten best wel haken en ogen aan. Dingen waar je op moet letten, dingen die je duidelijk moet hebben zodat je allebei op dezelfde golflijn zit. Als je in een band zit en jij wilt niet beroemd worden, maar de rest wel, dan werkt dat immers ook niet. Met schrijven is dat niet anders.

  • Wat zijn jullie intenties? Willen jullie allebei hetzelfde?
  • Kies voor iemand die dicht bij je eigen schrijfstijl en favoriete genre ligt
  • Wat voor type schrijver ben jij en wat voor eentje is je partner?
  • Hoeveel willen jullie schrijven?
  • Gaan jullie samen 1 personage schrijven of schrijven jullie ieder vanuit een personage?
  • Ken je de ander zijn/haar schrijfstijl?
  • En als het verhaal af is: wat willen je er dan mee?

Misschien zijn deze dingen logisch, maar het is wel belangrijk om te weten. Want iemand die veel plant met iemand die maar gewoon begint, gaat botsen en dat zal niet gauw gaan werken. Samen schrijven is supertof, maar zorg wel dat je iemand hebt waar je op kunt en durft vertrouwen. Want als die ander zijn/haar afspraken niet nakomt, werkt het ook niet.

Hoe je samen kunt schrijven
Het meest handige is het online programma Google Docs (je hebt er een google-account voor nodig), want op die manier kunnen jullie er allebei bij, is het niet kwijt na een crash en kun je elkaars spullen ook niet overschrijven. En het grappige is dat je mee kunt lezen, terwijl de ander typt, dus je kunt die ander ook sturen als je dat zou willen.

Het is superleuk om te doen, maar je moet wel iemand hebben waarmee je weet dat je een goed duo vormt, want niet elk duo werkt natuurlijk. Zelfs niet altijd als het je beste vriendin is.

Zouden jullie weleens met iemand willen schrijven?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge