Schrijven: Seksscenes schrijven

Schrijven: Seksscenes schrijven

Seksscenes schrijven: De ene schrijver draait er zijn hand niet voor om en zit te juichen op zijn stoel. En de ander gruwelt ervan en gaat draait er liever omheen met een: Ze trok zijn shirt uit en kuste hem. De volgende morgen was het raam bedekt met sneeuw.

Je genre + seks = oplossing

Of je eromheen kunt draaien of ze toch zult moeten schrijven ligt aan je soort verhaal en aan het genre. In kinderboeken zul je het niet gauw hebben en in Young Adults kom je wel weg met een zin waarin je stopt en het dan de volgende morgen is.

Er zijn overigens wel auteurs die wat verder gaan zoals Amanda Hocking in haar Watersong-serie. En dan heb je natuurlijk nog de twijfelgevallen die niet helemaal Young Adult zijn, maar misschien ook geen New Adult.

Schrijf je New Adult, dan ontkom je er simpelweg niet aan. New Adult zijn geen seksboeken, daar heb je erotische boeken als Fifty Shades of Grey voor. En ja, dit is echt een ander soort boek. Maar er zit doorgaans toch wel een flinke hoeveelheid seks in New Adult omdat het bij het leven hoort en vaak ook bij studerende personages. Er zullen personages zijn die het met jan en alleman doen, terwijl anderen ermee worstelen om die ene te vinden.

De juiste toon

De juiste toon vinden is lastig in dit soort scenes. Je wilt het niet te plat doen, maar het moet wel duidelijk zijn waar je personages mee bezig zijn, wat ze voelen en dat je als schrijver niet per se dingen bewust niet benoemt.

En dan hebben we het nog niet eens over synoniemen voor lichaamsdelen die soms zo grappig zijn dat je er alleen maar melig van kunt worden en dat wil je niet zo’n scene. Dingen als: hij toverde iets uit zijn broek, zo groot als de grootste komkommer in de supermarkt werken waarschijnlijk alleen op je lachspieren. In elk geval: wel op de mijne. En ga het ook maar niet hebben over zwaarden, dat werkt ook niet helemaal.

Ook zoiets: Engels versus Nederlands. Ik lees veel Engelse New Adult boeken en daar zijn dit soort scenes bijna altijd mooi, zelfs als het plat is en dingen letterlijk benoemd worden. Zijn lul klinkt toch echt een stuk platter dan his cock, terwijl het hetzelfde betekent. Of in elk geval: dat vind ik. En het woord boner vind ik een stuk beter klinken. Het Nederlands is zo lastig om een mooie scene neer te zetten zonder dat het plat wordt (in het Noors ook, naar het schijnt), omdat wij volgens mij voor veel dingen veel minder woorden hebben, maar het kan wel.

Belangrijk is wat mij betreft wel dat het relevant is voor het verhaal en niet ‘omdat het wel leuk is en goed verkoopt.’ Als je het alleen daarvoor doet, zal het waarschijnlijk nooit een goede scene worden.

Tips

Echt overduidelijke tips heb ik niet voor dit soort scenes, want het verschilt per persoon. Zo schrijft Elle Kennedy haar seksscenes behoorlijk anders dan bijvoorbeeld Colleen Hoover. Dezelfde daad, maar anders beschreven. Misschien hou je er wel van om alles te benoemen of misschien wil je juist niets benoemen, al raad ik wel aan om iets te benoemen, want helemaal niets voelt nogal vreemd.

Zelf benoem ik dingen, maar ga ik er niet tot op de details op in, want ik vermoed dat alle seksueel actieve mensen zich er wel een voorstelling bij kunnen maken. Kun je dat niet, dan is het wellicht niet het juiste genre. Wil je over seks schrijven, experimenteer dan met wat je prettig vindt en wat je bij nalezen goed vindt. En kijk ook naar wat het verhaal wil. Het ene verhaal heeft meer plek voor iets expliciets dan het andere verhaal.

Schrijven jullie dit soort scenes of kletsen jullie er liever omheen? 

2 gedachten over “Schrijven: Seksscenes schrijven

  1. Klopt helemaal! In mijn verhaal had het op zich wel zonder gekund, maar toch wilde ik een seksscene schrijven. En ik vind hem juist eigenlijk wel goed in het verhaal passen 🙂 Ik ben niet zo van ‘penis’ en dat soort woorden letterlijk benoemen, maar ik omschrijf het het liefst heel beeldend, zodat mensen zelf wel kunnen raden wat ze aan het doen zijn.

  2. Goed stukje! Ik ben van plan om er in mijn nieuwe roman een aantal verleidelijke scènes in te stoppen, en ik denk dat dat meteen mijn stijl is: verleidelijk, sexy, gebeurt het wel of gebeurt het niet, en als het dan daadwerkelijk gebeurt tot op zekere hoogte het voorspel en daarna de sprong naar de volgende ochtend. Het hele ”proces” beschrijven is niet iets waar ik me comfortabel bij voel, dus ik beschrijf vooral de aanloop en dan wel op zo’n manier dat de personages en hun band er meer diepgang door krijgen.
    Vivian onlangs geplaatst…Waarom zijn er zoveel vrouwelijke YA-auteurs?My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge