Schrijven: welke programma’s ik gebruik

Schrijven: welke programma’s ik gebruik

Voor schrijven heb je niet veel nodig als het gaat om materiaal. Je hoeft geen hele ruimte vol met stiften, potten en wc-rolletjes te hebben om iets geweldigs te creëren. In theorie heb je zelf niet eens een computer nodig, al is dat wel handig als je van je manuscript ook echt een boek wilt maken. Maar als je dat niet wilt, dan hoeft het niet.

Ieder zijn eigen manier van schrijven
Er zijn mensen die uitsluitend op papier schrijven en mensen die alleen maar op de computer schrijven. Ik vind het allebei wel charme hebben, net als mijn typemachine. Al geef ik toe dat ik die vrijwel nooit meer gebruik, omdat de inkt zo prijzig is. O, en ik mis een backspace knop.

Soms vind ik met de hand schrijven fijn, terwijl ik op andere momenten liever typ. Blogs typ ik meestal meteen op de computer, want aan overtypen heb ik een gigantische hekel. Maar wat gebruik ik dan om in te schrijven?

 

Wat ik gebruik
Er zijn drie programma’s die ik het meeste gebruik: Scrivener, Google Docs en Pages.

Scrivener
Scrivener is speciale software, ontworpen voor schrijvers en wat je bijna helemaal naar je eigen zin in kunt richten. Je kunt hoofdstukken indelen in een ‘first draft’, ‘second draft’. Je kunt er ebooks mee maken en weet ik wat nog meer. De mogelijkheden zijn vrij divers met dit programma.
Ik vind het een heel fijn programma, maar ik kan me goed voorstellen dat je het veel te druk en ingewikkeld vindt.
Het is vooral fijn als je grote projecten hebt.

Google Docs
Google Docs is de online cloud van Google. Je hebt er wel een gmailaccount voor nodig, maar dat is het dan ook. Het fijne eraan is dat je bijvoorbeeld onderweg op je mobiel ook kunt tikken in je bestand (moet je wel de app op je telefoon hebben uiteraard) en dat er meerdere mensen op hetzelfde moment in kunnen zitten. Heel grappig als je samen schrijft, want dan zie je de ander dus live typen. Zo hebben Marielle en ik de trilogie over de familie Roberts geschreven.
En vaak schrijf ik op die manier ook mijn blogs voor pluizenbol en blauwappeltje.

Pages
Pages is de Word van Apple. Soms heb ik geen zin om in mijn browser te werken en vind ik Scrivener te druk en kies ik liever voor een simpeler programma. Dan is Pages ideaal, want daar kun je veel mee, maar je kunt alles ook uitzetten en laten verdwijnen. Soms voelt dit programma gewoon prettiger.

Vroeger schreef ik trouwens altijd in Word.

Waar schrijven jullie het liefste in?

Eén gedachte over “Schrijven: welke programma’s ik gebruik

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: