Schrijven: werken met deadlines en doelen

Schrijven: werken met deadlines en doelen

Soms wil je wel, maar komt het op de een of andere manier niet tot schrijven. Zelf had ik hier ook last van en merkte dat er niet zoveel uit mijn handen kwam, eigenlijk alleen in november tijdens nanowrimo. Deels omdat je dan motivatie hebt van anderen – en geloof me, dat werkt als een malle, maar ook omdat je een deadline hebt en een doel per dag.

Deadlines en doelen
Ik ben zelf een grote voorstander van mezelf deadlines opleggen. Eigenlijk doe ik dit helemaal nog niet zo lang. Eigenlijk pas sinds anderhalf jaar. Toen ik Ongetemd herschreef, merkte ik dat het te langzaam ging naar mijn zin en dat ik best eerder klaar kon zijn. Maar dan moest er wel een duidelijke deadline zijn wanneer ik het af wilde hebben voor de proeflezers. En ineens ging het rap. Voor ik het wist, was ‘ie af en had ik een maand speling.

Ik ben zelf een grote voorstander van mezelf deadlines opleggen.

Nu doe ik weer hetzelfde. Verwilderd, deel 2 van Ongetemd, ligt bij de proeflezers. Mijn deadline was 1 januari. Die heb ik iets overschreden, maar met een dag of 4, dus dat is te overzien. En ik besloot ook dat Ongetemd ‍#3 en #4 klaar moeten zijn 31 maart, net als het wedstrijdverhaal dat op Sweek staat (lezen en delen wordt gewaardeerd). Die laatste heeft een niet-zelf opgelegde deadline, maar details.

Kwartaal 1
Ik wil van januari tot en met maart dus drie verhalen schrijven. Elke dag minimaal duizend woorden en totnutoe ga ik echt als een malle. En ik denk oprecht dat het komt doordat ik mezelf een doel heb gesteld, een deadline voorhoud. En als ik zo doorschrijf ben ik nog voor de deadline klaar ook.

Stel jezelf een doel en een deadline
Je wil gaan schrijven, maar je hebt geen zeeën van tijd. Ook dan is een doel per dag een heel goed idee. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een kwartiertje per dag of bijvoorbeeld 500 woorden. Spreek met jezelf af wanneer je het verhaal af wil hebben en wat realistisch is. Denk hierbij ook aan momenten die je niet kunt schrijven. Misschien lukt het in het weekend wel – of juist niet.

Ik ben echt een voorstander van een deadline, omdat je dan weet wanneer je klaar wil zijn. Dan wordt het allemaal realistischer en dus echter. Dan kun je niet meer lanterfanten, maar moet je wel.

Gebruiken jullie een doel of een deadline? Of zien jullie wel wat ervan komt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: