Shut up & Write: “Een uur je mond houden”

Shut up & Write: “Een uur je mond houden”

Shut up & Write begint steeds meer in te burgeren bij de Nederlandse (amateur) schrijvers. De naam zegt alles over wat het is: Houd je mond en schrijf.
Een uur lang wordt er geschreven in stilte en na de sessie is er ruimte om het geschreven stuk te delen, maar het hoeft niet. Als je niets deelt, is het ook prima. Je hoeft niet in de hoek wanneer je niets wilt delen en je wordt ook niet gebeten door een vampier of geslagen met de roe.

Mensen die weleens een write-in hebben bezocht tijdens National Novel Writing Month zullen het concept wel een beetje kennen, maar er is een verschil. Een write-in duurt meestal langer dan een uur en er wordt gepraat. Er worden korte wordwars gehouden, maar er tussendoor wordt gepraat.
Ik vind dat er voor allebei wat te zeggen is. Ik houd van write-ins, maar ik schrijf niet altijd even veel. De ene zal geen uur zijn mond kunnen houden, de ander kan enkel werken in stilte. Ik kan het allebei en eigenlijk heb ik geen voorkeur.

Het fenomeen is overgewaaid uit New York. Een groep (jonge) schrijvers komt op een plek bijeen om een uur te schrijven. De allereerste Shut up & Write begon in Amsterdam en inmiddels verspreiden de bijeenkomsten zich langzaam als een olievlek over het land.  Na Amsterdam zijn Utrecht en Nijmegen gevolgd. Ook in mijn eigen dorp zal op 16 mei een Shut up & Write zijn bij boekhandel Kramer & Van Doorn in Zeist.
Naar die in Utrecht ben ik nu een aantal keer geweest en voor die in mijn eigen woonplaats heb ik me ook opgegeven. Ik ben heel benieuwd naar de verschillen – als die er zijn.

2 gedachten over “Shut up & Write: “Een uur je mond houden”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: