Versie 1, 2… 500!

Versie 1, 2… 500!

Een boek schrijven doe je niet even
Een boek, verhaal, manuscript of hoe je het ook noemen wilt, schrijf je niet even. Het is niet dat je op zondagmiddag een verhaal van 90.000 woorden uit je mouw schudt. Een eerste versie kan ik er best in een maand uitschudden, maar vraag dan niet hoe slecht de kwaliteit is.

Ik zat al een tijdje vast in het schrijfproces van het eerste deel van mijn Memorya-serie. Niet omdat ik de serie niet leuk vind, maar omdat ik er sinds augustus 2012 constant mee bezig geweest ben. En twee jaar is lang, heel lang. Ik maakte tussendoor een paar uitstapjes, maar bleef toch aan dit verhaal vastzitten.

Schermafbeelding 2014-08-07 om 16.48.41

En ze leefden nog lang en gelukkig… einde
Afgelopen week besloot ik dat dit eerste deel toch eens af moest en ik las mijn lijstje met punten door om te zien wat er nu nog allemaal in moest. Dat bleek niet veel meer te zijn en ik rondde het verhaal dan ook af. Ineens was ik er klaar mee. Boem! Plof! Einde.
Misschien was dit het einde er altijd al wel, maar zag ik het niet omdat ik zo diep in het verhaal zat. Waarom zou ik iets gaan rekken als het niets toevoegt? Dat is zonde van mijn tijd en van de woorden die ik toch weer schrap. Versie 1 heeft zo’n 84.000 woorden. Minder dan ik had verwacht, maar al in de buurt van hoeveel de laatste versie uiteindelijk moet hebben. Ik wil eindigen op zo’n 90.000 woorden.

‘Herschrijf me. NU! NU!’
Het verhaal gaat nu tot na november de la in, al zal ik het nog na moeten lezen. Tijdens NaNoWriMo in november ga ik namelijk deel twee schrijven. Ik voelde me een beetje sip, omdat het verhaal af was en totaal niet is geworden zoals het moest. Ik besloot om nog even bij deze personages te blijven hangen. Ik doe daarnaast mijn best om deel één te negeren, maar het valt niet mee. Het eerste deel wil nu herschreven worden. Ik herhaal: NU!

Voor ik verder ga met het verbouwen van het begindeel, moet ik een idee hebben van wat er in twee en drie (en misschien vier, een trilogie is ook zo saai) gebeurt en daarom ga ik deel twee tijdens november schrijven. Het zal een versie worden die er nog erger aan toe is dan mijn deel één nu, want dat is stiekem helemaal geen eerste versie. Ik noem het alleen zo voor het gemak.

tumblr_mzzqwktTbR1st5lhmo1_1280
Een boek schrijven kost heel veel koffie en koekjes.
De foto komt van Unsplash, een site met hele fijne stockfree foto’s.

‘Waarom bedenk je het niet voor je het schrijft?’
Ik heb het geprobeerd met een outline, een bestandje dat je zo uitgebreid kunt maken als je zelf wilt. Voor deel één heb ik een redelijke outline, maar die schreef ik onder het schrijven van dit deel. Toen ik aan het verhaal begon in 2012 had ik eigenlijk geen idee wat ik er echt mee wilde. Een einde had ik ook niet, nu wel.
Ik kan het niet: werken met een outline. Of in elk geval niet voor ik het verhaal schrijf. Tijdens het verhaal lukt me wel heel aardig. Daarom ga ik een hele globale eerste versie van boek twee schrijven. Zo kom ik er bovendien achter wat ik beter moet in het eerste deel en wat naar een later deel geschoven kan worden.
Maar met een outline werken is absoluut het beste. Nu moet ik schrijven, herschrijven, lezen, herschrijven, naar de proeflezers sturen, herschrijven, lezen, herschrijven, naar de proeflezers en dat net zo lang tot ik het goed genoeg vind. Gelukkig is het geraamte inmiddels vrij stevig en weet ik in elk geval voor een deel wat werkt en wat niet. Ik heb al een aantal scenes die eruit gaan en er misschien uitblijven of in een ander deel weer opduiken. Gelukkig ben ik Sterre, Julian en Quinten nog lang niet zat en kan ik nog genoeg verhalen over ze schrijven. Nog wel…

Een book hangover?
Maar het voelt nog altijd een beetje als een book hangover: Niet verder kunnen met een nieuw boek. Kunnen schrijvers ook een book hangover hebben door hun eigen boek? Zelfs al weten ze hoe het afloopt? Ik weet dus nog niet hoe het laatste deel af gaat lopen, dus op dat punt weet ik net zo weinig als de lezers. Dat wordt nog wat…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: