Voorbereiding op NaNoWriMo: Een tekstverwerker

Voorbereiding op NaNoWriMo: Een tekstverwerker

In de afgelopen jaren heb ik de vraag al meer dan eens voorbij zien komen: Moet ik op de website van NaNoWriMo gaan schrijven? Nee, dat moet je absoluut niet doen. Het kan volgens mij ook niet eens. Voor het schrijven gebruik je een tekstverwerker, net als de andere elf maanden van het jaar. Of een schrijfprogramma dat speciaal gemaakt is voor het schrijven van een boek.

Word, Pages, Open Office

De meest bekende tekstverwerkers zijn Microsoft Word, Pages (het antwoord van Apple op Microsoft Word) en Open Office. Die laatste is gratis voor iedereen beschikbaar, omdat het gratis te downloaden is. Bij Open Office wordt er gebruik gemaakt van open source en in feite kan iedereen die een bug vindt die eruit halen. De andere twee kosten officieel geld.

Verder heb je dingen als Kladblok (Windows) en Teksteditor (Mac), maar die vind ik zelf niet fijn om in te schrijven. Ik moet iets van opmaak hebben. Maar als jij er wel blij van wordt: kies deze programma’s.

Ook een soort tekstverwerker

Wat ik zelf gebruik als tekstverwerker

Zelf heb ik jaren Word gebruikt en daar was ik altijd heel tevreden over, maar de laatste versies vind ik niet meer fijn. Wat ik aan deze tekstverwerker heel fijn vond, was dat de telling heel dichtbij wat de NaNoWriMo-site telt, zit. De ene tekstverwerker telt een – als woord, terwijl een andere dat niet doet. En dat kan best wat schelen.

Het afgelopen jaar heb ik Open Office gebruikt als tekstverwerker, maar ik zat zo’n duizend woorden van de telling op de site af. Duizend woorden in mijn nadeel. Dat wil je niet hebben, vooral niet als je valideert om 23:59 op 30 november (raad ik overigens niet aan). Tussendoor valideren is sowieso een goed idee.
Daarnaast heb ik Scrivener gebruikt (een speciaal schrijfprogramma) en die klopt ook redelijk met de website.

Dit jaar ben ik van plan om een combinatie van Google Docs, Pages en Scrivener te gebruiken. Pages vind ik een heel fijn programma (fijner dan Open Office), omdat je er zonder problemen gekke tekens als ï en î in kan stoppen. Scrivener is iets dat ik altijd al gebruik en voor Google Docs heb ik alleen internet nodig, dan is het overal beschikbaar.

Scrivener

Ik noemde het programma al even. In tegenstelling tot Word, Pages en Open Office is Scrivener geen tekstverwerker. Ja natuurlijk kun je er tekst in typen, maar het is ontworpen voor schrijvers. Ik vind het vooral handig voor hele grote projecten, omdat je alles kunt ordenen in mapjes, submapjes, subsubmapjes etc. Je kunt per hoofdstuk een nieuw bestandje maken of het hele verhaal in 1. De keuze is aan jou.

Het is wel een programma met zoveel functies die ik me voor kan stellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik zou er dan ook zeker niet tijdens november mee beginnen, maar ervoor zodat je het in november een beetje onder de knie hebt. Je kunt het programma dertig dagen proberen, daarna kost het geld. Als je NaNoWriMo haalt, wil er nog weleens een kortingscode zijn op het programma, maar dit verschilt per jaar.

Ommwriter en Q10

Bij Ommwriter (Mac) en Q10 (Windows) kun je op je hele scherm werken en zie je de afleiding niet meer (dit heb je bij Scrivener ook trouwens). Als je zo het beste werkt, dan zou je één van deze twee kunnen proberen. In beide programma’s kun je kiezen voor bijvoorbeeld typemachine-geluidjes.

2 gedachten over “Voorbereiding op NaNoWriMo: Een tekstverwerker

  1. Het gros van deze informatie is niet nieuw voor mij, maar dat met die typemachine-geluidjes liet me wel lachen! Ik wist helemaal niet dat dat kon! Wat Scrivener betreft; ik heb die trail toen ook geprobeerd en ik vond het super fijn! Ik heb het destijds alleen niet aangeschaft en daar heb ik best wel spijt van… Als ik nog eens meedoe met NaNoWriMo, ik het haal en ze hebben weer een kortingscode dan weet ik het wel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: