Voorbereiding op NaNoWriMo: Tips tegen een writersblock

Voorbereiding op NaNoWriMo: Tips tegen een writersblock

Mocht je ineens halverwege de maand (of eerder) ineens een writersblock hebben, dan is het zaak om rustig te ademen en te gaan zitten met een kop thee (of een glas wodka als je dat liever hebt).

1. Gooi niets, maar dan ook niets weg van je tekst om te beginnen. Maak het wit als je het niets vindt en begin helemaal opnieuw met het verhaal.
Misschien wil je verhaal wel heel anders beginnen, dus waarom begin je niet opnieuw? Wie weet wat voor ideeën je daarvan krijgt.

2. Blijf schrijven. Wat je ook doet, al schrijf je hele korte verhalen. Het is heel belangrijk om gewoon te blijven schrijven.

3. Wacht niet op inspiratie, want meestal komt het op dat moment toch niet. Ik krijg de meeste inspiratie wanneer ik niet kan schrijven. Onder de douche, tijdens mijn werk, op dat soort plekken.

4. Lees. Vaak krijg je van het lezen van boeken ook weer inspiratie en kun je er weer tegenaan.

5. Neem vijf minuten de tijd om te schrijven. Het maakt niet uit wat je schrijft, als je maar schrijft. En die woorden kun je ook weer tellen voor NaNoWriMo.

6. Hou in gedachten: het is een eerste versie, ik kan het nog duizend keer herschrijven als ik dat zou willen. Dat wil je waarschijnlijk niet, maar het kan wel. Het is niet het einde van de wereld als het er nu niet goed uit komt. Laat het los.

7. Skip een scene waar je tegenop ziet en waarvan je zeker weet dat je er vast mee komt te zitten. Of schrijf een paar steekwoorden op. Schrijf hem op een rustiger moment.

8. Gebruik mind mapping. Soms zorgt dat voor heel veel inspiratie en zorgt dat voor dingen in je verhaal waar je helemaal niet aan gedacht had.

9. Schrijf je altijd op de zolder? Ga nu eens schrijven in een café, in de bibliotheek of waar dan ook. Verander van plek. Of schrijf in de trein. Als ik in de trein zit, lijk ik meestal meer inspiratie te hebben, dus voor lange ritten probeer ik altijd om mijn laptop mee te nemen.

10. Ga naar write-ins. Praat over je verhaal met anderen, laat je helpen door anderen. Vaak werkt het door erover te praten met andere mensen en misschien wil het dan ineens wel.

Lukt het na deze tips nog niet? Laat die 50.000 woorden dan los en probeer om bijvoorbeeld elke dag te schrijven, al zijn het maar honderd woorden. Probeer een ritme. Speel en leer, kijk wat er werkt voor jou.

2 gedachten over “Voorbereiding op NaNoWriMo: Tips tegen een writersblock

  1. Goede tips! Vooral om zeg maar te blijven schrijven. Ik heb ooit een keer meegedaan met NaNoWriMo, maar toen was ik teveel bezig met die 50.000 woorden die eruit “moesten”, eigenlijk is het meer een maand dat je gewoon extra schrijft dan dat je op dat aantal woorden moet letten, als je maar lekker aan het schrijven bent =D

  2. Mind mapping! <3 Ik ben een half jaar geleden op het idee gekomen om eens te gaan werken met post-it’s. Die zijn zo lekker te verschuiven. En woa, raad eens? Mijn hele muur hangt nu vol met briefjes vol verhaalideeën! Zo tof is dat. =) En inderdaad, altijd komen de ideeën op onmogelijke momenten. Vanochtend fietste ik naar school voor een tentamen en kreeg ik Het Perfecte Idee. Maar juist. Geen tijd om te stoppen en ik had geen eigen papier bij me. En nu ben ik het dus weer vergeten. xD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: