Wat zo fijn aan met de hand schrijven is

Wat zo fijn aan met de hand schrijven is

Tegenwoordig zitten we de hele dag met ons neus achter de computer, is zitten gevaarlijker dan ooit voor onze gezondheid en ‘hallo platte billen.’ En zelf doe ik er ook lekker aan mee.

Mijn hobby’s doe ik voor een groot deel achter mijn laptop of mijn desktop en zorgt ervoor dat ik stiekem gewoon vierkante oogjes heb. Ik hou van mijn computers, ik vind het een ideaal ding, maar stiekem vind ik schrijven op de computer helemaal niet zo fijn. In mijn hoofd zie ik een schrijver zitten, gebogen over een gigantische typemachine of schrijvend met een ganzenveer.

Gedoemd om te falen
In 2012 besloot ik om tijdens National Novel Writing Month – NaNoWriMo – om met de hand te gaan schrijven. Vijftigduizend woorden met de hand. Van mensen die het al eerder gedaan hadden, hoorde ik enkel slechte verhalen, hoorde ik alleen maar dat je nooit de vijftigduizend haalt op die manier. Ik weet niet waarom het bij die mensen niet lukte, maar ik haalde het. Met gemak. Toen ontdekte ik wel hoe fijn ik het eigenlijk vind om met de hand te schrijven.

Het overtypen is een ander verhaal, want dat is alleen maar verschrikkelijk. Niets leuks aan. Al is het voordeel wel dat je meteen de onzinstukken eruit haalt en dus al een eerste redigeerronde doet. Maar hoe vaak ik niet iets met de hand schrijf dat niet op de computer verschijnt, is ontelbaar. En het verandert ook altijd als het eindelijk op het scherm staat. Maar ik vind schrijven met de hand heel fijn.

Dit soort dingen vind je dus in mijn notitieboekjes

Waarom ik het fijn vind

Het heeft iets magisch om met je pen over het papier te krassen, om na te denken over wat je personages doen, terwijl je een tekening maakt op de rand van het blad of terwijl je een stukje songtekst van het nummer dat je op dat moment luistert, opschrijft. Om op papier te bedenken wat je personages nu gaan doen door een mindmap te maken.

Papier zorgt er vaak voor dat ik in een schrijfflow kom die ik mis op de computer. Op de computer word ik afgeleid. ‘Hé, ik heb een nieuw Facebook-bericht. En iemand wil op Whatsapp iets van me. Ach, ik ben nu afgeleid, dus laat ik ook eens op Twitter gaan kijken.’ In een notitieboekje heb je dat niet, al ga ik daar dan weer tekenen. Maar dat is meestal alsnog creatiever dan kijken naar het zesde Facebook-bericht. Op papier moet ik mezelf wel dwingen om door te schrijven of in elk geval over het verhaal na te denken.

Schrijven in een notitieboekje zorgt er vaak ook voor dat ik verder kan in mijn verhaal. Het met een pen schrijven, vind ik vaak toch minder eng dan op de computer. Raar, want met de backspace-knop is het zo weg. Maar een scherm voelt officiëler, echter en op papier kan ik maar wat aanrommelen, want ik weet dat de kans klein is dat het exact zo in mijn document komt te staan.
En ik vind het gevoel van een pen op papier fijn. Het voelt gewoon veel echter dan een bestandje in je tekstverwerker. Toch zal ik voor het grootste deel gewoon altijd op de computer blijven typen, want ja, dat overtypen blijft te verschrikkelijk.

Hebben jullie een voorkeur op wat voor soort materiaal jullie schrijven? Pc, ook op papier of misschien op een typemachine?

5 gedachten over “Wat zo fijn aan met de hand schrijven is

 1. Wat tof om te lezen dit! Ik vind het ook erg fijn om verhalen met de hand te schrijven. Zoals je ook al zegt heeft het veel minder afleiding (en schrijven met de hand of op typemachine heeft gewoon iets romantisch).

  Overtypen is inderdaad wel een k*tklus, maar dat heb ik er wel voor over.

  Grappig ook; als ik op de computer werk heb ik echt complete stilte nodig, maar als ik met de hand schrijf ben ik zo geconcentreerd dat er een duizendklapper vlak naast me kan afgaan zonder dat ik afgeleid raak.

 2. Hi,
  een beetje een late reactie. Maar ik had een vraag.
  Wat doe je om te voorkomen dat je hand pijn gaat doen tijdens het schrijven.
  Ik hield vroeger van het schrijven met de hand. Ik heb hele noteboeken vol met schrijfsels.
  Maar toen ik een jaar of 7 was, heb ik mijn hand gigantisch verbrand and dit is nu een litteken, het is niet zichtbaar en ik heb vrijwel geen problemen hier mee, maar zodra ik een pen op pak en deze langer dan 5 min vast houd dan doet het fijn. De dokter zegt dat het kan zijn van het litteken en dat ik een grotere pen moet gebruiken (zoals die pennen die aangeraden worden voor beginnende kinderen), maar dit voorkomt de pijn niet.
  Heb je tips?

  1. Ik wissel sowieso regelmatig van pen. Maar toen ik 100.000 woorden met de hand schreef in 1 maand, voelde ik het ook wel mega hoor, haha. Maar tegenwoordig schrijf ik niet zo lang (hooguit halfuurtje ofzo) dat het echt zeer doet. Wel echt naar zo’n litteken 🙁

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: