Zijn er teveel verhalen?

Zijn er teveel verhalen?

Ik vraag me de laatste tijd af of er niet teveel verhalen bestaan. Of er niet elk jaar teveel boeken uitkomen, terwijl we maar een heel klein deel kunnen lezen. Als ik alles in mijn favoriete genre wilde lezen, dan zou ik me in tienduizend stukjes moeten verdelen of moeten leren tijdreizen. Dat lijkt me trouwens wel een extra nuttige gave om te kunnen. Mijn TBR-stapel groeit sneller dan dat huizen gebouwd kunnen worden en mijn boekenkast groeit sneller dan een plofkip.

Waarom wil ik mijn verhaal erbij gooien?

En soms, soms op een avond als het schrijven niet zo goed gaat, ga je na zitten denken. Over waarom ik soms gewoon keuzestress krijg als ik kijk naar wat er allemaal geschreven is en geschreven wordt.

En over het waarom ik op die markt in vredesnaam zelf ook nog denk een verhaal te kunnen vertellen. Er zijn immers al meer verhalen dan dat ik ooit kan lezen. Waarom wil ik dit dan? Omdat bloed kruipt waar het niet gaan kan? Omdat ik graag andere mensen nadoe?

Mijn nut in de boekenkast

Ik schrijf niet voor het geld, want rijk wordt je er niet van. Behalve als je J.K. Rowling bent en Harry Potter hebt bedacht, maar vergeet het anders maar. Ik schrijf al sinds ik klein ben – en was nog kleiner toen ik verhalen ging vertellen – om iets te vertellen, om het boek te schrijven dat ik zou willen lezen.

Elke schrijver is uniek, niemand kan schrijven zoals een Philip Pullman of een J.K. Rowling, maar er is ook niemand die zoals ik kan schrijven. Ook al is het cliché, niemand zal het ooit hetzelfde verhaal schrijven. Misschien is dat wat ik toevoeg, dat wat elke andere schrijver doet: een verhaal op zijn manier vertellen.

Het klopt niet

En toch is het raar dat ik op sommige dagen vind dat er teveel verhalen zijn, maar tegelijkertijd dump ik dat van mij er wel bij en voelen mensen zich misschien wel verplicht om het te lezen, omdat ik het ben of omdat ze gewoon hele hoge verwachtingen hebben of het verhaal op Wattpad gelezen hebben.

Het stomme is dat ik nog nooit bij een op Wattpad gepubliceerd verhaal gedacht heb: hier staan al zoveel verhalen, zal ik er nog wel eentje bij zetten? Nee, nooit. Misschien omdat het allemaal gratis verhalen zijn en ze geen geld kosten.

Hebben andere schrijvers dit nou ook? Of denken zij er niet eens over na? Vertellen zij het verhaal en is het dan klaar?

Eén gedachte over “Zijn er teveel verhalen?

  1. Ik snap je wel hoor, als je kijkt hoe ontiegelijk veel boeken er zijn en ook hoe veel boeken er in één genre zijn, voelt het behoorlijk overweldigend. Toch heb ik hetzelfde als wat jij beschrijft: mijn manier van schrijven is uniek, de verhalen die ik vertel zijn uniek, en daardoor zijn ze het waard om toegevoegd te worden aan de talloze verhalen die er al zijn. Verhalen verdienen het om verteld te worden, en dat zal nooit veranderen.
    Vivian onlangs geplaatst…Happymaking 101 | Geluk is… denken in dankbaarheidMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge