selfpublishing: het begin

selfpublishing: het begin

Selfpublishing: het is niet de eerste keuze van iedereen. De meeste mensen zullen toch eerder geneigd zijn om voor een reguliere uitgever te kiezen en daar is natuurlijk niets mis mee.

Misschien zou ik dat 5 jaar geleden ook wel overwogen hebben, al roep ik al vanaf mijn achttiende dat ik dit zelf een keer wilde doen en dat heb ik nu dus gedaan. Gelukkig wel met een stuk meer verstand dan toen, want eerlijk gezegd denk ik dat er toen niets terecht van zou zijn gekomen.

Waar je rekening mee moet houden
Als je voor selfpublishing kiest, zijn er verschillende dingen waar je rekening moet houden.
1. Geld. Heb je genoeg geld om het te kunnen investeren in je boek zonder dat je het meteen terug moet verdienen?
2. Is zelf uitgeven wel iets dat in jouw genre gedaan wordt? Niet alle genres lenen zich ervoor. Als je een literaire roman schrijft, is de kans groot dat zelf gepubliceerde boeken niet opgepakt worden, terwijl het onder de Young en New Adultboeken steeds normaler wordt.

Iets gratis weggeven werkt ook goed

3. Je moet alles zelf doen, dus het is handig om een netwerk samen te stellen. Benader boekbloggers die jouw genre lezen en misschien wel interesse hebben. Benader boekhandelaren, kranten (als het boek er is) met een persbericht.
4. Wat kun je doen om ervoor te zorgen dat je boek zo professioneel mogelijk is? Daarbij kun je denken aan het inhuren van een redacteur, proeflezers, een designer voor de cover, een corrector voor de puntjes op de i, iemand die het ebook maakt… eigenlijk kun je het zo gek niet bedenken of je kunt er iemand voor inhuren. Bedenk wel dat dit (veel) geld kost.

5. Maak reclame. Mensen moeten weten dat je boek er is, dus zorg ervoor dat ze dat weten. Ik heb bijvoorbeeld verschillende keren een quote gedeeld, zodat mensen al een beetje de sfeer van het verhaal mee kunnen pikken. Maar een nieuwsbrief met iets gratis werkt ook goed.

Wat je allemaal moet doen
Je zult moeten bepalen wat je wilt laten doen en wat je zelf gaat doen. Daarnaast moet je erover na gaan denken hoe je je marketing wilt neer gaan zetten. Ga je alleen voor gratis publiciteit of ga je ook betalen voor bijvoorbeeld Facebook of Instagram? Ga je zelf boeken verkopen of koop je geen voorraad in? Wil je een aansluiting bij het Centraal Boekhuis zodat mensen het boek ook bij de boekhandel kunnen bestellen? Als je je boek aan wilt bieden bij het CB, heb je wel een isbn nodig en dat kost ook geld. Als je dat wilt, dan moet je daar ook rekening mee houden. Wil je een ebook of ben je bang dat mensen het gaan downloaden en niet kopen? Wat gaan je prijzen worden? Valt het boek onder de Wet op de vaste boekenprijs?

Daarnaast moet je dingen als kosten bij gaan houden. Dit kan prima in Excel. Het meest handige is wel om ook een papieren versie te hebben. Deze kun je bijvoorbeeld op maand ordenen in een speciale ordnermap.

Zomaar een aantal vragen die je uit zult moeten zoeken en waarvoor je best een tijd zult moeten googlen of aan mensen vragen die het al langer doen. De vragen hierboven zijn er slechts een paar, want er komen altijd nog meer boven water als je bezig bent en je dingen te binnen schieten.

Als jullie trouwens vragen over selfpublishing hebben, stel ze dan vooral! Dan kan ik er bijvoorbeeld een blog over typen 😀

2 gedachten over “selfpublishing: het begin

  1. Goede tips! Ik neig toch nog steeds wat meer naar een reguliere uitgever, maar ik vind de manier waarop jij het hebt gedaan zo goed aangepakt dat mijn indruk van selfpubben zeker wel is verbeterd! Misschien als ik echt geen uitgever kan vinden, dat ik het nog kan overwegen. Want het is inderdaad best een geregel en prijzig als je het goed wilt doen.
    Lianne onlangs geplaatst…Kijkje in mijn fotoboek: dagje Volendam!My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: