Selfpublishing: het kostenplaatje

Selfpublishing: het kostenplaatje

Als je kiest om je boeken zelf uit te gaan geven, moet je bereid zijn om zelf te investeren. Dat kun je doen vanuit je eigen spaarpotje, maar je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor een crowdfunding. Ik heb een crowdfunding overwogen, maar uiteindelijk besloten om het toch zelf te bekostigen. Misschien omdat crowdfunding voelt of je mensen iets schuldig bent en daar heb ik een hekel aan. Ik wil het liefste zo onafhankelijk mogelijk zijn. Wie weet doe ik het ooit nog weleens, maar niet nu. Overigens zijn er genoeg voorbeelden die aantonen dat het wel kan werken.

Hier ligt tijdens het typen ook altijd een tak op tafel.

Kostenplaatje

Selfpublishing is niet goedkoop. Met alleen een voorraadje boeken bestellen ben je er niet, want er zijn meer kosten waar je rekening mee zult moeten houden. Overigens kun je het zo goedkoop of duur mogelijk maken als je het zelf wilt, afhankelijk van wat je zelf kunt. Hieronder zal ik een lijstje neerzetten van dingen die ik tegen ben gekomen.

  • Als eerste: kies je ervoor om je boeken zelf uit te geven, zodat je je isbn op je eigen uitgeverijnaam mag zetten en je jezelf uitgever kunt noemen? Dit wordt ook wel een prefix genoemd en kost minstens 60 euro, afhankelijk van hoeveel isbn’s je nodig denkt te hebben
  • Elke versie moet een isbn hebben (voor ebooks hoeft dit niet per se, maar ikzelf vind het netter). Dus geef je een paperback, hardcover en ebook uit? Dan heb je 2 isbn’s nodig van zo’n 12-13 euro per stuk
  • Wil je een domeinnaam met hostingruimte? Kost ook geld.

  • Een coverdesign: Als je handig bent in Photoshop kun je het zelf maken, maar ben je dat niet, dan ben je geld kwijt voor iemand die het voor je maakt. En wat voor foto ga je gebruiken? Een gratis of eentje die betaald is? Ook dan ben je geld kwijt, net als wanneer je er een fotograaf voor inhuurt.
  • Redactie: huur je een redacteur in of toch niet? Zelf raad ik altijd aan, want ik denk dat elk verhaal ervan opknapt. Kijk goed naar de verschillende redacteuren en win zoveel mogelijk advies in. Wat vonden andere mensen van die persoon? Eventueel kun je voor het persklaar maken ook iemand inhuren, maar dat is je eigen keuze. Net als dat je zelf je ebook kunt maken (vrij eenvoudig in iBooks Author, Word en Scrivener) of kunt laten maken
  • Promotie: Ga je boekenleggers bestellen? Buttons? Snoepjes in de vorm van het hoofd van je hoofdpersonage? Kost allemaal geld. Net als dat jij je foto op wilt laten hangen in een bushokje of reclame maakt op Instagram.
  • Je eigen voorraad: hoeveel paperbacks/hardcovers koop je zelf in om te verkopen? Zelf kies ik voor 25 in eerst instantie.

Ik heb een aantal dingen zelf gedaan, zoals persklaar maken, de cover en het ebook maken, dus daar heb ik kosten mee uitgespaard. Maar ik heb wel een redacteur ingehuurd en ben redelijk wat kwijt aan de promotie (boekenleggers en kaarten). Ook heb ik bijvoorbeeld die domeinnaam. Maar ik heb bijvoorbeeld ook al spullen gekocht om de bestellingen te kunnen verzenden, zoals bubbeltjesenveloppen en dan zijn er nog een heleboel dingen die ik wil, maar nu uitstel omdat ik hoop dat ik eerst deze kosten eruit krijg.

Hoeveel je moet reserveren
Omdat het per persoon verschilt, is het lastig om te zeggen hoeveel je bij elkaar moet krijgen. Zelf ging ik uit van 1000 – 1100 euro en ik zit net iets over de 1000 euro, dus ik vind dat ik het best netjes heb gedaan, vooral omdat er ook nog redactie bij zit. Verwacht niet dat je het binnen een week eruit heb en dat doe ik ook niet. In een heel enkel geval zal dat zo zijn, maar verwacht van niet, dat scheelt teleurstellingen.

Ik zal blij zijn als ik in elk geval quitte speel zodat ik alles weer kan investeren in het tweede boek. Winst maken is voorlopig nog niet aan de orde.

 

Eén gedachte over “ Selfpublishing: het kostenplaatje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
%d bloggers liken dit: