(Beginners) tips voor het bloggen

(Beginners) tips voor het bloggen

Ik blog al jaren en in de loop van de jaren heb ik wel wat tips verzamelt die misschien interessant kunnen zijn als je begint met bloggen of als je net begonnen bent.

En ik geef toe: met sommige tips zou ik ook nog wel wat meer kunnen doen. Zoals reacties achterlaten op blogs van anderen. Ik lees veel blogs, maar ik laat maar zelden een reactie achter. Al tweet ik soms wel naar de blogger in kwestie over het blogonderwerp. Dat is ook een soort reactie, denk ik?

Misschien zijn het dingen die je allang weet, maar misschien weet je ze nog niet. In dat eerste geval mag je het overslaan, in het laatste geval zou ik zeggen: doe er je voordeel mee. En nee, ik ben absoluut geen autoriteit op het gebied van bloggen. Ik benoem gewoon wat ik als blogger en bezoeker zie op blogs.

Laat de hele wereld weten dat je een blog hebt, maar overdrijf niet
Dus je hebt een blog en je vindt dat iedereen dat moet weten? Tweet over je blog, maar tweet niet alleen maar over je blog. Eén of twee keer per dag een tweet over je blog is prima.
Je kunt bijvoorbeeld bij WordPress je Twitteraccount aan je blog koppelen. Zodra er een nieuwe blogpost is verschenen, wordt er automatisch een tweet gestuurd met de link van deze post.

Zorg ervoor dat je layout in orde is
Als bezoeker ben ik een zeikerd als het gaat om layouts. En dit is een zeer subjectief puntje. Zo vind ik mijn eigen link best tof, maar zal een ander denken: bah, wat saai en wit. Ik vind kleurtjes alleen gewoon heel erg lastig. Ik hou van veel kleur, maar op een blog leest dat vaak helemaal niet prettig.

Zo heb ik ooit een zwartroze achtergrond gehad. Heel erg tof, maar mijn blog was onleesbaar. Dat geldt trouwens ook voor bewegende dingen op je blog, zoals sneeuw. Heel erg leuk, maar ik weet niet of het leesgenot daarbij omhoog gaat. Ik denk van niet, dus doe maar gewoon niet. Hoe leuk het er ook uitziet.

Is je grammatica in orde? Top!
Zorg er trouwens ook voor dat je grammatica in orde is, wat voor soort blog je ook hebt. En dan heb ik het niet over een keer een woord vergeten (schuldig) of ‘Ik vindt’ schrijven in plaats van ‘Ik vind.’ Dan heb ik het echt over fouten als: ‘Me fader vint het un goet ide.’
Ga je in het Engels bloggen? Zorg er dan voor dat je de Engelse taal gewoon beheerst. Niets is zo storend als zinnen die een compleet verkeerde woordvolgorde hebben.

Een mobiele versie van je blog
Tegenwoordig worden er heel vaak blogs op mobiele telefoons gelezen en dan is het fijn als daar een speciale versie van is. Er zijn genoeg plugins die dat zo voor je kunnen doen zonder dat je zelf veel kennis hoeft te hebben. In WordPress heb je bijvoorbeeld WP Touch en Mobile Press.

Verklein je foto’s
Zorg er ook voor dat je je foto’s verkleint voor je ze uploadt. Anders kost het dezelfde gebruiker heel erg veel (mobiele) data. Reken maar uit hoeveel het kost als je 3 foto’s van ieder 2 mb op je site hebt staan. En het kost ook nog eens veel ruimte op je server.

Het allerbelangrijkste
Zorg dat je plezier hebt in bloggen, want dat zie je terug in je artikelen. Blog met hart en ziel over dat wat interessant, al is het de grote teen van de tuinkabouter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge