Top Ten Thursday: Top 10 tofste mythologische wezens

Top Ten Thursday: Top 10 tofste mythologische wezens

Jep, de TTT is weer terug. Ik kan niet beloven dat ik elke week meedoe, maar je zult hem zo nu en dan voorbij zien komen.

Elke week is er een Top Ten Thursday, oftewel de TTT en elke week staat er een onderwerp centraal op de site van Emmy.

Alle uitleg over de verschillende mythologische wezens komt van Wikipedia

1. Feniks
“De Grieken geloofden dat de feniks in staat was steeds weer opnieuw uit zijn eigen as herboren te worden. Hij zal dan bovenin een boom van kruiden een nest maken en daarin verbranden. Door de geur van de kruiden zal hij opnieuw geboren worden. In de Chinese cultuur staat het dier voor het vrouwelijke geslacht op de wereld.”
Feniks

ik ben fan van feniksen. Sinds ik het voor het eerst las in de Harry Potterboeken over dit wezen, ben ik door ze gefascineerd.

Boeken waarin je de feniks tegen kan komen: Harry Potter van J.K. Rowling, al zullen weinig mensen dit niet weten, dus het zal geen verrassing zijn.

2. Banshee
“Een banshee is een fee die de dood van een mens aankondigt. Het is de Engelse fonetische spelling van het Ierse Bean sídhe dat ‘vrouw van desídhe’ betekent.
De banshee verschijnt in de vorm van een vrouw. Ze heeft lang wit haar dat ze kamt met een zilveren kam.”
Banshee

Eigenlijk kende ik banshees niet. Pas in Teen Wolf werd ik ermee geconfronteerd toen bleek dat één van de personages een banshee is.

Boeken waar een banshee in zit, ken ik dus ook niet en ik kan hierbij alleen Teen Wolf aanraden. Als je een goed boek kent met een banshee: laat het me weten.

3. Sirenen
“De sirenen (Grieks: Σειρήν Seirēn) zijn halfgodinnen uit de Griekse mythologie, met het lichaam van een vogel en het hoofd van een vrouw. Sirenen verleidden hun toehoorders met gezang. Zij waren de dochters van de zeegod Phorcys of van de stroomgod Acheloüs en Sterope. Volgens Romeinse auteurs woonden zij op drie kleine rotseilandjes tussen Sorrento en Capri.”
Sirenen

Ik had weleens gehoord van sirenen, maar door de boeken van Amanda Hocking begon ik ze echt interessant te vinden. Voor die tijd had ik er niet zoveel mee.
Een serie waarin sirenen zitten, is de Watersong-serie van Amanda Hocking.

4. Griffioen
“Een griffioen, ook grijpvogel of Vogel Grijp genoemd, is een hybridisch fabeldier dat de heerschappij over twee rijken symboliseert: over de aarde (zijn leeuwenlichaam) en over de lucht (de kop en de vleugels van een adelaar). Het is een hybride schepsel zoals ook de centaur, de draak en de hippogrief. Behalve de genoemde kenmerken heeft hij ook de oren van een paard en een hanenkam die lijkt gemaakt te zijn van vissenschubben.”
Griffioen

Bij deze wezens ken ik volgens mij geen boeken, maar ik vond ze gewoon cool.

5. Engelen
“Een engel (Hebreeuws: מלאך; mal’ach, Arabisch: ملاك; malak, Latijn: angelus, Oudgrieks: ἄγγελος; ángelos) is een bovennatuurlijk, verstandelijk wezen, dat wordt teruggevonden in verscheidene (vaak monotheïstische) religies. In het christendom, de islam, het jodendom en zoroastrisme, treden engelen, als bedienden of beschermers van de mens, gewoonlijk op als boodschappers van God (of de goden), van wie ze duidelijk zijn onderscheiden, en beschikken over bovenmenselijke capaciteiten en eigenschappen.”
Engelen

Na Fallen werden engelen hip en kwam je ze ineens overal tegen. Ikzelf vind ze ook wel tof trouwens. Boeken met engelen: Tweedehands vleugels van Vanessa Gerrits, Hush, hush van Becca Fitzpatrick.

6. Basilisk
“Een basilisk (ook wel: koning der serpenten) is een mythisch reptiel, dat verwant zou zijn aan de slangdraak. Oorspronkelijk was de basilisk een kruipend dier van ongeveer zestig centimeter dat het bovenste deel van zijn lijf rechtop hield. In middeleeuwse documenten veranderde de basilisk richting een wyvern, een soort draak. Het dier kreeg vogelpoten (meestal twee, maar soms tot wel acht), een kronkelende staart met schubben, een hanenkop, vleugels en een slangentong.”
Basilisk

Boeken waarin je dit wezen vindt: Harry Potter and the chamber of secrets van J.K. Rowling. Dit is voor zover ik weet ook het enige boek waarin dit dier zit.

7. Vampiers
“Een vampier is een bloedzuigend, mythisch wezen dat voorkomt in tal van volksverhalen, boeken en films.

Het geloof in vampiers of soortgelijke bloeddrinkende wezens is al zeer oud. Over hoe een vampier er precies uitziet en zich gedraagt bestaan veel uiteenlopende theorieën. In volksverhalen waren vampiers vaak afzichtelijke monsters. Een bekende theorie was dat het een rusteloze ziel van een ketter is die ‘s nachts zijn graf verlaat om zich (soms als dier) te gaan voeden met het bloed van mensen.”
Vampiers

Eigenlijk had ik nooit zoveel met vampiers, maar ineens doken ze overal op en begon ik ze eigenlijk wel te waarderen.
Boeken waarin vampiers voorkomen, zijn er in overvloed. Een paar van de bekende series: Twilight van Stephenie Meyer, Blood of eden van Julie Kagawa, Vampire Academy van Richelle Mead.

8. Weerwolven
“Een weerwolf is een mens uit mythologieën en folklores van over heel de wereld, en vooral de Europese folklore, die ‘s nachts in een wolf verandert en mensen en dieren verslindt. De gedaanteverandering die deze mens ondergaat gebeurt vrijwillig of tegen zijn wil. De mythe van de weerwolf is onderwerp geweest van talrijke horrorverhalen en -films.”
Weerwolf

Weerwolven vind je ook in meerdere boeken, al dacht ik bij de term eigenlijk meteen aan Lupin uit Harry Potter. Misschien omdat dat mijn eerste weerwolf was ik die tegenkwam. En ik vond Lupin zo’n leuk personage. Arme Lupin. Andere boeken: The Mortal Instruments, Twilight.

9. Demonen
“Een demon (van het Griekse δαίμων (daimoon), ‘godheid’) wordt in het christendom gewoonlijk opgevat als een ‘gevallen engel’, ‘duivel’, of ‘boze of onreine geest’. De studie van demonen heet demonologie.”
Demonen

Demonen vind ik best interessant, vooral ook omdat er veel meer soorten zijn dan ik ooit gedacht had. Boeken waar demonen in voorkomen zijn onder andere de boeken van Cassandra Clare, al gaat het daar om het verslaan van demonen.

10. Griekse goden
“De Griekse Goden zijn de goden uit de Griekse mythologie. Ze werden mede gebruikt om allerlei verschijnselen, van bliksem tot liefde, te verklaren.”
Griekse goden

Mijn favoriete goden zijn Hades (interessant verhaal erachter) en Iris (ook een interessant verhaal). Maar Persephone vind ik ook boeiend.

Goden vind je in allerlei boeken en in verschillende gedachtes, maar de twee boekenseries die ik ken die over (half) goden gaan, zijn De Godinnentest van Aimee Carter en de serie over Percy Jackson van Rick Riordan. De eerste heb ik gelezen en vond ik leuk, de tweede wil ik al eeuwen lezen.

2 gedachten over “Top Ten Thursday: Top 10 tofste mythologische wezens

  1. Percy Jackson is inderdaad zo’n leuke serie, die moet je echt eens lezen 🙂 Al was ik geloof ik veertien toen ik het las, ik weet niet of hij geschikt is voor alle leeftijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge