Wat is … New Adult?

Wat is … New Adult?

Wat is: Een nieuwe categorie waarin ik zo nu en dan zal vertellen wat een bepaald genre is of waar het voor staat. Maar misschien breid ik het wel uit naar dingen over schrijven bijvoorbeeld. Vandaag is in elk geval New Adult aan de beurt, een genre (of leeftijdscategorie) dat steeds populairder wordt.

‘Schrijf je New Adult? Dat zijn toch van die seksboekjes?’

New Adult: een genre – of leeftijdscategorie – is niet meer weg te denken uit boekenland. Waar ze vroeger bij de romantische boeken stonden, hebben ze nu vaak – soms – een eigen kast en een eigen genre. Werd eerst Young Adult geïntroduceerd, daarna was het de beurt aan de New Adult-boeken.

Groot in preuts Amerika

In Amerika is dit genre al een hele tijd hip met schrijvers als Colleen Hoover, Elle Kennedy, Sarina Bowen en Jennifer Armentrout. Zelf ben ik groot fan van Colleen Hoover en Sarina Bowen. Vooral omdat zij net wat zwaardere boeken hebben dan bijvoorbeeld Elle Kennedy. Mij is Elle Kennedy net wat te luchtig, maar gelukkig verschillen smaken en vinden heel veel haar geweldig.

Ook steeds meer een ding in Nederland

Het genre komt in Nederland steeds meer op gelukkig. Vertalingen, maar ook werk van Nederlandse schrijvers zoals Stefanie van Mol, Miranda Hillers en Mariëlle Brouwer. Hopelijk kan ik mezelf volgend jaar aan dit rijtje toevoegen. Of ben ik dan erg arrogant?

Veel van deze schrijfsters zijn begonnen met het zelf uitgeven van hun boeken, omdat uitgeverijen het maar niets vonden. En wat in Nederland verschenen is bij de uitgeverijen is vrijwel alleen maar vertaald werk. Zonde en echt een gemiste kans.

Dit vind ik nou echt een typisch beeld van een New Adult cover.

Helemaal geen seksboeken

Helaas hebben ze in Nederland onterecht het stigma van seksboeken en misschien komt het door de covers die vrijwel altijd een verliefd stelletje erop hebben staan. Ik vind ze vreselijk. Geef mij maar de covers zoals die van Mariëlle. Stuk mooier en origineler.

In New Adult zit – meestal – expliciete seks, maar dat is niet waar het verhaal om draait. Als je dat wilt lezen, zul je toch echt meer de kant op moeten van erotische boeken als Vijftig tinten grijs.

In New Adult vind je echter geen scenes als:

Hij trok mijn shirt uit en ik kuste hem hartstochtelijk. Als dit onze laatste nacht samen was, zou het de beste ooit moeten zijn.

Ik werd wakker van de zon die in mijn ogen scheen even wist ik niet waar ik was tot ik Jasper naast me zag liggen. En mijn slipje op de grond.

 

In New Adult zijn seks scenes vrij normaal, maar het is geen moeten. Al vind je dit wel in vrijwel elk boek in dit genre. Maar seks is natuurlijk in het echte leven voor veel mensen ook belangrijk, dus waarom niet in boeken? Wat mij betreft hoeft het geen hoofdonderwerp te zijn en ze hoeven ook niet na elke twee bladzijden het bed in te duiken, maar het mag er best in zitten.

En eerlijk is eerlijk: sex sells.

Waar het wél om draait

Het draait om personages die tussen de achttien en dertig zijn – daar waar Young Adult ophoudt eigenlijk – en die op zichzelf wonen. Vaak zijn het studenten, maar het moet niet. In mijn Ongetemd is Arabella wel een student, maar Riley bijvoorbeeld niet, ook al heeft hij er wel de leeftijd voor. Hij werkt.

Meestal zijn ze geen maagd meer (Bliss in Losing It van Cora Carmack is een uitzondering) en moeten ze zien om te gaan met dingen uit hun verleden zoals zelfhaat of een verstoorde relatie met seks.

Wat mij betreft is New Adult echt wel een heel tof genre met boeken die zeker aanraders zijn. Boeken die goed weglezen, maar toch een verhaal vertellen met vaak mooie quotes en herkenning bij de lezers.

2 gedachten over “Wat is … New Adult?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: