Wat is … Young Adult?

Wat is … Young Adult?

Wat is: Een categorie waarin ik zo nu en dan zal vertellen wat een bepaald genre is of waar het voor staat. Maar misschien breid ik het wel uit naar dingen over schrijven bijvoorbeeld. Vandaag is Young Adult aan de beurt. Ik heb bekende voorbeelden gebruikt om mijn punt te onderstrepen, maar uiteraard zijn er nog meer te noemen en misschien ook wel minder bekende of juist nog bekendere.

Young Adult is geen genre

Veel mensen denken dat Young Adult een genre is, maar dat is niet het geval. Het is een leeftijdscategorie, geen genre als fantasy of science fiction. Het zijn boeken die geschreven zijn voor tieners – aka Young Adult – en gaan over het algemeen over jongeren in de leeftijd tussen de veertien tot en met achttien. Er zijn mensen die vijftien tot en met vijfentwintig zeggen.

Wat mij betreft valt alles boven de achttien over het algemeen meer onder roman of New Adult. Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Dit ligt bijvoorbeeld aan de manier van schrijven. Ik kan me zo voorstellen dat een boek met een achttienjarige hoofdpersoon en veel expliciete scenes over geweld eerder als volwassen beschouwd wordt dan een boek waarin geen heftige scenes zitten.

Wel genres ín Young Adult

In Young Adult heb je wel gewoon genres zoals contemporary boeken over het leven nu. Een heel bekend voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld John Greens The Fault in Our Stars over twee jongeren met een ongeneeslijke ziekte of Library Kiss van Kasie West over een meisje dat opgesloten wordt in de bibliotheek. Contemporary kan heel luchtig zijn over eerste verliefdheden, ruzie hebben met je ouders tot aan moeten zien te dealen met het feit dat je nooit oud zult worden en waarschijnlijk nooit al je dromen waar kunt maken.

Daarnaast is er heel veel fantasy voor deze doelgroep en zelf ben ik ook een groot fan van series als The Mortal Instruments (Cassandra Clare), Six of Crows (Leigh Bardugo) en Throne of Glass (Sarah J. Maas). Ik vind dit vaak net even wat makkelijker lezen dan fantasy voor volwassenen. Of misschien ben ik gewoon niet slim genoeg daarvoor, haha.

Maar ook voor de mensen die van sci-fi (Cinder van Marissa Meyer, Warcross van Marie Lu) en thriller (13 minuten van Sarah Pinborough) houden is er genoeg keuze. Young Adult is eigenlijk de kapstok en al deze genres hangen aan hun eigen haakje te wachten tot iemand ze eraf haalt.

Het begin

Waar het genre begonnen is, weet niemand precies. Wikipedia zegt dit:

In the 1950s, two influential adult novels, The Catcher in the Rye (1951) and Lord of the Flies (1954), which were not initially marketed to adolescents, still attracted the attention of the adolescent demographic.[8]

In Amerika was het al veel eerder een ding dan hier in Nederland. Hier kwam het vooral op na monstersucces Twilight en gingen steeds meer boekhandels een aparte kast neerzetten voor de tieners die niet graag tussen de kinderboeken snuffelden, bang dat ze als kinderachtig gezien werden. Inmiddels zijn er volgens mij amper boekhandels die geen aparte kast hebben.

In 1997, J.K. Rowling’s first Harry Potter novel, Harry Potter and the Philosopher’s Stone was published. The first of the seven-book Harry Potter series, which was praised for its complexity and maturity, and attracted a wide adult audience. It was essentially about three adolescents trying to lead a normal life and cope with the banal struggles of coming of age and deal with their loss of innocence in an increasingly war-ridden 1990s wizarding Britain. The success of the Harry Potter series led many to see Harry Potter and its author, J.K. Rowling, as responsible for a resurgence of young adult literature, and re-established the pre-eminent role of speculative fiction in the field, a trend further solidified by The Hunger Games trilogy by Suzanne Collins.

Toen niet hip, nu wel

Toen ik jong was (oma spreekt) in de jaren negentig en begin tweeduizend was dit er niet. Toen ik zestien was, was er vrij weinig keuze. Ik kon Carry Slee lezen, kinderboeken of romans. O, en Harry Potter, maar toen kon ik niet in een keer doorlezen. Wat wilde ik dat Young Adult toen al zo hip en happening was als nu. Ik wilde trouwens ook dat lezen toen zo hip was als nu, haha. Toen ik jong was, werd lezen door iedereen gezien als suf en heel erg saai. Net zo saai als een huidkleurige omaslip van de HEMA zo ongeveer. Maar ik ben blij dat lezen inmiddels een beetje sexy geworden is, want dat is het ook wel. Ik zou het in elk geval leuk vinden als ik met iemand dat die ook van lezen houdt.

Voor mij is de liefde voor Young Adult begonnen met Twilight – ook meteen een serie die ik nooit uitgelezen heb, oeps. Echt eens doen. Toen ontdekte ik dat ik Young Adult heerlijk vond om te lezen en om te schrijven. En ik denk dat die liefde ook wel blijft.

Ontdekten jullie YA-boeken ook door Twilight? Of misschien toch wel door heel andere boeken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge